Читај ми!

Годину дана борбе са ковидом у Батајници – лекари и пацијенти се присећају најтежих тренутака

У највећој ковид болници у Батајници већ годину дана, од јутра до мрака траје борба за живот, борба за дах. У јединицама полуинтензивне и интензивне неге здравствени радници су се борили за око 15.000 живота. Тренутно се у Батајници лечи око 600 пацијената.

Ковид болница у Батајници отворена је пре годину дана. За то време, лекари те установе борили су се за животе 15.000 пацијената. Међу њима је био и Ненад Папић који за РТС каже да је у болници провео 45 дана, а 12 дана је дисао помоћу респиратора.

Жарко Радованов је рекао да "цела прича са ковидом није шала", док је Ивани Милојевић било тешко да поднесе све што се дешавало око ње.

У септембру и октобру, Батајница је била пуна. Лекари кажу да нису очекивали толики прилив пацијената. Ипак, са новембром и децембром мало лакше се дише.

Пацијенти су се борили за сваки дах, а своју борбу имали су и здравствени радници.

"Помислила сам да ли ћу ја ово моћи да издржим, да ли ћу моћи да поднесем овај терет", рекла је директорка болнице у Батајници проф. др Татјана Аџић Вукичевић.

"Умор је сваког дана био све већи" 

Анестезиолог др Јелена Величковић је навела да здравствени радници свакодневно осећају умор који је сваког дана све већи. 

"Kовид је болест која захтева тимски рад, мултидисциплинаран, да сви будемо једном да би могли да помогнемо пацијенту", казала је др Александра Спурнић, инфектолог.

Међутим, ни после годину дана борбе, поручују да неке слике не бледе.

"Када сам се одјавила на свим мрежама и у медијима да више немам ниједно место. Не постоји тежи тренутак за мене", навела је Татјана Аџић Вукичевић.

Најтеже тренутке не заборавља ни Јелена Величковић. 

"Слика моје младе колегинице која ради посао, све што треба да се ради у интензивној и константно јој цуре сузе преко маске, јер су тада у интензивној били углавном млади пацијенти од 20 до 30 година и она је била очајна што упркос свему ништа не може да се помогне", казала је Јелена Величковић.

Делта сој је био најизазовнији за здравствене раднике

Нови талас, међутим, донео је нове бриге.

"Најкрволочнији, најизазовнији, онај који нам није дао мира, мирног сна, дана ноћи – делта сој", присетила се директорка болнице у Батајници.

Kовид болница у Батајници саграђена је за свега четири месеца. Смештена је на више од 22.000 квадрата. Отворена је 4. децембра прошле године и за првих 48 сати рада примила је 396 пацијената. На тај начин је растеретила здравствени систем.

Погледајте у целости документарни филм "Батајница – борба за живот", ауторке Иване Божовић.

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи