Читај ми!

Директорка ковид болнице у Батајници: Шокирао ме сваки талас короне, невероватна објашњења невакцинисаних

Ситуација у ковид болници у Батајници је данас стабилна, али и даље има пацијената у тешком стању, као и оних који у таквом стању долазе, изјавила је за РТС директорка ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукићевић. Додаје да осамдесет одсто оних који долазе у болницу нису вакцинисан.

Докторка Татјана Аџић Вукићевић рекла је за РТС да је иза њих, од отварања ковид болнице у Бајници, од кад је прошло годину дана, велики, непрегледни, несагледиви рад.

"Батајница, зовем је храмом српске медицине, успела је да за претходних годину дана у својим просторијама скупи око 15.000 пацијенте, њих је преко 11.000 отишло својим кућама. Тренутно се на болничком лечењу налази око 600 људи, негде око 300, 330 имамо слободних постеља", каже Аџић Вукићевић.

Додаје да су биле тешке, истините и невероватне приче људи који су се налазили на лечењу и који су им животе дали са пуним поверењем.

"Сећам се тог првог дана када смо ушли, када смо затекли само кревете, па смо онда морали из наших складишта да сву опрему допремамо, да стављамо мониторе, држаче сталака за инфузију", прича гошћа Београдске хронике.

Према њеним речима, прве вечери у ковид болници у Батајници је хоспитализовано 80 људи, те да је наредних дана било још више пацијената, у време када је у Србији било око 8.000 новозаражених дневно.

"Ситуација је данас стабилна, али је број хоспитализованих болесника и даље је на високом нивоу. У току јучерашњег дана смо имали 56 пријема, што наравно није исто што и 80, 120 колико смо имали током претходних дана и месеци или од средине септембра када је почела френетично да се пуни наша болница", указује докторка.

Напомиње да је ситуација стабилна, али упозорава да има и даље болесника у тешком стању, као и да се такви примају и даље свакодневно.

Колики је просек година пацијената 

Говорећи о просеку година пацијената у ковид болници у Батајници, др Аџић Вукићевић каже да најмлађи има 21 годину, а да најстарији има 94 године. Додаје да су на лечењу и пацијенти који су вакцинисани.

"Осамдесет одсто оних који долазе у Батајницу (ковид болницу, прим. аут.) нису вакцинисани из разноразних разлога: то су неке тривијалне приче, невероватна објашњења, страх да вирус не постоји, да је измишљен, да неће имати своје потомство, да су алергични на вакцину, да ће добити запаљење мозга, срчаног мишића, да ће умрети за пет година", прича докторка.

Додаје да таква објашњења оних који не желе да се вакцинишу нису прихватљива ни медицинској струци нити логици.

Каже да је највеће изненађење за њу сам вирус који није препознат, нити постоји у књигама.

"О овом вирусу нисмо учили, ово је нови вирус. Шокирао ме је сваки талас који је наилазио. У јулу, у једном моменту, у болници, сам имала 34 болесника, данас их имам 600, имала сам их и 930. Ништа ме више у вези са овим вирусом не може да ме изненади", каже Аџић Вукићевић.

Додаје да се коронавирус понаша мимо сваке логике, мутира.

"Не понаша се као вирус који напада само плућа. Напада пре свега крвне судове, уништава прво фину опну из које су саграђени наши крви судови. Код једних људи ствара тромбозу, код других доводи до искраварења до престанка рада многобројних органских система", истиче.

Као најлепши тренутак у мору лоших, докторка Тања Аџић Вукићевић издваја пажњу људи, као и љубав коју су упутили њима у црвеној зони.

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи