Читај ми!

Преминуле још 54 особе, нова 2.272 случаја заразе

У Србији је коронавирус потврђен код још 2.272 особе, од тестираних 16.858 узорака. Од последица заразе преминуле су 54 особе. На респираторима је 199 пацијената.

Падају епидемијски бројеви у Србији, међутим, питање је дана када ће нови сој коронавируса омикрон стићи у нашу земљу.

Кризни штаб заседаће сутра када би требало да буде донета и одлука о зимском школском распусту.

Министар Златибор Лончар је замолио све за мало стрпљења, да се не излази са преурањеним информацијама о новом соју коронавируса.

"Потребно је додатно време да би се проценило да ли се овај сој показује и у ком проценту код пи-си-ар теста, да ли га он детектује и да ли сој пробија имунитет који се добија вакцинацијом до сада", каже за РТС Лончар. 

Специфичност варијанте вируса омикрон јесте да има 50 мутација и претпоставља се да нас постојеће вакцине довољно штите, али треба сачекати потпуне информације, рекла је за РТС професорка Медицинског факултета Тања Јовановић.

Јовановићева је рекла да, према подацима истраживања "Синофармове" вакцине, у које је укључено око 10.000 испитаника, после бустер дозе долази до знатног пораста количине антитела и да очекује да ће, и ако омикрон сој дође у Србију, особе које су примиле "Синофармову" вакцину бити заштићене од новог соја том огромном количином антитела.  

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи