Читај ми!

Брнабић: Кризни штаб следеће седмице, постепено увођење пропусница

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да ће следеће седмице бити одржана седница Кризног шаба на којој ће, између осталог, бити разматрано евентуално увођење ковид пропусница и у другим објектима. Вакцинисано 57 одсто пунолетног становништва. Премијерка је рекла да је Србија пала на 17. место у Европи по броју заражених на 100.000 становника.

Ана Брнабић је рекла да је та опција увек на столу, али да је било примарно да се ковид пропуснице уведу тако да се смањи било каква могућност злоупотребе.

"Учили смо од других земаља и чланица ЕУ, гледамо како да нешто има ефекат, а не да буде маркетиншка мера коју ће сви да поздраве, а да у пракси не значи много", рекла је Брнабић на панелу "Имунизација младих" на Факултету организационих наука.

Премијерка је казала да медицински део Кризног штаба и даље заговара да се ковид пропуснице уведу 24 сата у свим затвореним просторима, осим у продавницама, али да је важно како спровести контролу поштовања те мере.

"Много је важније да људи виде да се спроводи контрола тамо где су уведене пропуснице него да се уведу свугде, а да нема контроле. То је изузетно тешко спровести. Хтели смо да дамо јасну поруку да ће се ширити обим ковид пропусница, али тако да то може да се спроведе и да се санкционишу они који крше ту меру", рекла је Брнабић.

"То је разлог зашто идемо у постепено увођење, али то је увек на столу. Најважније је да заштитимо животе и здравље и здравствени систем, али и економију јер је ова пандемија изузетно скупа", нагласила је Брнабић.

Истакла је да је важно да се води рачуна и о ментаалном здрављу нације, посебно младих, којима је, како је истакла, пандемија много узела.

Премијерка је рекла да је Србија пала на 17. место у Европи по броју заражених на 100.000 становника.  

Оценила је да је епидемијска ситуација у Србији сваким даном све боља, али да не значи да ће тако остати, нарочито ако се, како је истакла, не повећа обухват вакцинације. 

Ковид пропуснице највише мотивишу младе да се вакцинишу

Премијерка Брнабић изјавила је да се показало да ковид пропуснице највише мотивишу младе да се вакцинишу и да се од увођења те мере удвостручио просечан број имунизованих дневно у старосној групи између 18 и 30 година.

Брнабићева је казала да је пре увођења ковид пропусница дневно вакцинисано око 600 младих између 18 и 30 година, а да се након што су у угоститељским објектима уведене пропуснице од 22 сата тај број порастао на 1.500.

"После померања те мере на 20 часова, број вакцинисаних је порастао на 2.000 дневно. У просеку се 1.200 младих дневно вакцинише што није довољно и тако не можемо да дођемо до 80 одсто имунизованих", рекла је премијерка на панелу.

Вакцинисано 57 одсто пунолетног становништва 

Премијерка је казала да је у Србији против ковида вакцинисано 57 одсто пунолетног становништва, односно 3.074.510 грађана међу којима су углавном старији, који су, како је истакла, показали огромну одговорност.

Додала је да је 54,4 одсто ревакцинисаних, док је трећу дозу примило 24,3 одсто пунолетних грађана.

"Мислим да нам управо због тога падају бројеви заражених и да нам је као друштву и земљи због бустер дозе пружена друга шанса да завршимо са пандемијом и будемо потпуно безбедни"истакла је премијерка.

Брнабић је изнела податак да је у старосној групи између 18 и 30 година свега 27,5 одсто вакцинисаних, истичући да је сада све на младима, а да студенти треба да буду пример и да покрену масовнију имунизацију младих.

"Млади кажу да хоће да виде како ће други, њихове баке и деке, проћи, па ће се онда вакцинисати. Како смо дошли до тога, то је фундаметалније од тога да ли ћемо се вакцинисати јер од тога зависи како ће нам земља и друштво изгледати у будућости и зато мислим да студенти треба да поведу сада", рекла је премијерка.

Истакла је да је у борби против пандемије побеђују друштва која имају јасну индивидуалну одгиворност, грађанску солидарност и емпатију и која су добро организована и имају вакцине што је како је истакла, огромна предност Србије.

Додала је да је само четири локалне самоуораве у Србији имају више од 50 одсто вакцинисаних у популацији од 18 до 30 година – општина Стари град 59,4 одсто, Прешево 57,3 одсто, Врачар 56,5 одсто и Савски венац 53,4 одсто.

У старосној групи од 12 до 17 година 3,13 одсто вакцинисаних 

Премијерка је казала да су у старосној групи од 12 до 17 година још лошији резултати и да је свега 3,13 одсто вакцинисаних, као и да су све локалне самоуправе у Србији испод 20 одсто, а да највише вакцинисаних у тој групи има београдска општина Стари град са 16,9 одсто имунизиваних.

Указала је да је ситуација у другим европским земљама драматично другачија, наводећи пример Исланда, Португалије и Ирске где је у старосној групи од 18 до 24 године више од 80 вакцинисаних.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи