Читај ми!

Изградњa фабрике кинеских вакцина у Србији – када почиње паковање, а када производња

Да вакцина нема алтернативу више пута смо се уверили током пандемије. Како бисмо их имали довољно и у будућности, почетком септембра је почела изградња нове фабрике за производњу вакцина кинеске компаније "Синофарм". Она је резултат потписаног Меморандума о разумевању између Србије, Уједињених Арапских Емирата и Кине. Екипа РТС-а проверавала је како теку радови.

Још једна важна карика у борби са коронавирусом - нова фабрика вакцина. Од 9. септембра, када је постављен камен темељац, непрекидно се ради и гради. Данас потпуно другачија слика. За мање од две недеље објекат ће бити спреман за монтажу опреме.

"Објекат је подељен у три целине. Тренутно имамо ангажовано око 250 радника, али тај број варира између 250-300 радника и радимо у две смене. Ангажовано је 25 инжењера разних струка, али у припреми и пројектовању је ангажовано још 90 инжењера разних струка", каже руководилац Михаило Влачић.

Према његовим речима, главни објекат има 11.500 квадрата, од тога је предвиђен број од 1.700 квадрата за 70 чистих соба. Чисте собе се користе за узорковање, паковање, лабораторијске анализе вакцина.

До завршетка фабрике, вакцине се пуне и пакују у Вршцу.

"Масовна вакцинација је кренула управо Синофарм вакцином. Она се тренутно пуни у Хемофарму. Већ је напуњено око 450.000 доза које се налазе на испитивању контроле квалитета и уколико буде све у реду и прошла контрола квалитета најбоље могуће оне ће бити у промету у фебруару месецу", истиче проф. др Сања Радојевић Шкодрић, директорка РФЗО-а.

Руководилац Михаило Влачић објашњава да ће се од 1. децембра изводити инсталатерски радови. Објекат је специфичан са аспекта машинских и електро-инсталација, каже Влачић.

Додаје да ће се од 1. децембра до 1. марта убацивати технолошка опрема.

У првој фази паковање, у другој фази производња вакцине

Фабрика се гради у две фазе. У првој ће се пунити и паковати вакцине, а у другој и производити. Прва почиње у марту 2022. године, а у априлу исте године почиње изградња објекта у фази два.

"Домаћом производњом ми обезбеђујемо да ћемо у сваком моменту имати довољне количине вакцина, а осим тога можемо јако брзо да прилагодимо вакцине новим сојевима. Брзо ћемо произвести за сопствено тржиште иновативне вакцине. План је не да се производе за сопстевно тржиште, него ћемо моћи да обезбедимо и за земље из региона, а већ имамо потражњу из неких земаља Европе, света", наглашава Радојевић Шкодрић.

Сваког месеца ту ће се производити око три милиона доза вакцина. Уколико буде било потребно, производиће се и више.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи