Читај ми!

Др Бекић: Последњи је час да уведемо стимулације за средњошколце и студенте

Доктор Зоран Бекић рекao je за РТС да се убрзава имунизација у Србији и да ковид пропуснице полако дају резултате. На столу Кризног штаба ће бити више ствари за разматрање – продужетак времена важења ковид пропусница, увођење пропусница на спортским манифестацијама, концертима, истакао је Бекић.

После јесењег распуста, а неки су то искористили да споје и распуст и празничне дане, многи се враћају на посао.

Доктор Зоран Бекић, педијатар и координатор највећег пункта за вакцинацију на Београдском сајму, рекао је за РТС да су епидемијски подаци бољи.

"Сви знамо да су деца велики епдимиолошки проблем због ниског процента имунизованих особа а слабо се спроводе у школама све прописане мере", каже Бекић.

"Ако знамо да је до распуста број инфицираних особа дечјег узраста био од 15 до 25 дневно у Дому здравља Савски венац, а током распуста број је пао на троје до петоро деце дневно, то је смањење пет пута – то је једна од последица распуста и то је сјајна одлука", подвукао је Бекић.

С друге стране, деца шире инфекцију, један од главних разлога пада броја инфицираних особа то што је 5. новамбра, када је био последњи школски дан, било 5.725 заражених, сада је 2.777 – полако пада и број умрлих, истакао је Бекић.

Према његовим речима, распуст је успео да покаже све своје предности, и за децу и за све који раде у јавном здрављу.

О вакцинацији деце

Бекић каже да је у узрасту од 12 до 17 година имунизовано 12.800 или три одсто, до пре 10 дана тај број је био испод два посто, али то је и даље мало из угла колективног имунитета.

У Дому здравља Савски венац дневно се имунизује двадесеторо до тридесеторо деце, што је дупло више него пре, до сада је вакцинисано више од четиристо.

Подаци о броју вакциниснаих у Србији

Бекић каже да се убрзава имунизација у Србији, вакцинисано је нешто више од 56 одсто грађана, број трећих доза нешто више од 20 одсто.

"Ако смо у јулу и августу имунизовали између 1.500 и 3.000 првом дозом, сада је тај број између 6.000 и 6.500, што је увећање два до 2,5 пута, друге дозе 4.000-4.500, а трећа доза 25.000 до 28.000 – то је 35 до 40 хиљада имунизација дневно што је мање него у фебруару, када је било 80.000 првих доза", рекао је Бекић.

Пропуснице полако дају резултате, страшне слике из ковид болница, број умрлих и инифицирнаих је утицало на убрзање имунизације, истиче Бекић.

Епидемијска крива у опадању

Др Бекић каже да је међу вакцинисанима у последњих седам дана више од 70 одсто доби испод 45 година. У популацији између 18 до 30 година имунизовано је само 27 одсто, а од 35 до 45 година – 43 одсто.

"Потребно је да свеобухватније спроводимо прописане мере, да будемо одговорни, на столу Кризног штаба ће бити више ствари за разматрање, продужетак времена важења ковид пропусница, увођење пропусница можда на спортским манифестацијама, концертима, скијалишта и ковид пропуснице", каже он.

"Да видимо какав ће бити план у школама, видећемо и какав ће бити план са продужетком зимског распуста. Последњи је час да уведемо одређене стимулације за средњошколце и студенте за убрзање имунизације", навео је Бекић.

Према његовим речима, држава је учинила све што је до ње, на столу је пет вакцина, а има интересовања за "Модернину" вакцину.

"Сви би требало да будемо на страни здравог разума и да убрзамо имунизацију, 21. је век, сви треба да будемо одговорни", закључио је Бекић.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи