Читај ми!

Број новозаражених благо опада, повећано интересовање за вакцинацију

Епидемијска ситуација се лагано смирује. Последњих дана бележи се пад броја новооболелих на дневном нивоу, а добра вест је да је и веће интересовање за вакцину.

Да је се ситуација са коронавирусом полако побољшава сведоче и лекари из црвене зоне. У КБЦ "Земун" последњих месец дана се ситуација променила-дневно су збрињавали до 180 пацијената, а последњих дана за трећину мање.

Директор Земунске болнице, професор Драгош Стојановић је истакао да ковид мере дају резултате и да су то примарни показатељи једног благог попуштања вируса и благог побољшања опште ситуације.

Драгош Стојановић је за РТС рекао да је у Земунској болници у последња 24 сата било 130 прегледа и да је 13 пацијената упућено у ковид болнице у Београду.

"Последњих четири до пет дана смо спали са 150 до 180 пацијената на 100, 120 и 130. То су примарни показатељи благог попуштања вируса и благог побољшања опште ситуације. Свакодневно пратимо ситуацију и с вакцинацијом и са применом мера и желимо да свакога дана буде што мање пацијената због којих ћемо се секирати и радити у отежаним условима", истакао је Стојановић.

Ковид пропуснице примењују се у угоститељским објектима више од две недеље. Од понедељка, изменама и допунама Владине уредбе, овај документ је обавезан од 20 сати, уместо од 22 сата у свим угоститељским објектима, коцкарницама и кладионицама. 

Медицинска заједница широм света спроводи истраживања и клиничка испитивања, како би се становништво заштитило и излечило од ковида-19. Пулмологија ужичког здравственог центра први пут је укључена у израду студије у трећој фази тестирања новог лека, и резултати о његовој ефикасности су задовољавајући.

Клинички је тестиран лек на бази моноклонских антитела, у терапији особа са позитивним пи-си-ар тестом, са благом, умереном формом ковида-19 у раној фази, а које су, због гојазности, старости, или одређених хроничних обољења у великом ризику од прогресије болести.

 

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи