Читај ми!

Дају ли ковид мере резултате - у Земунској болници за трећину мање пацијената

Почетком септембра КБЦ "Земун" поново је постао тријажни центра за ковид пацијенте. У последњих месец дана овде се ситуација променила-дневно су збрињавали до 180 пацијената, а последњих дана за трећину мање. Директор Земунске болнице, професор Драгош Стојановић је истако да ковид мере дају резултате и да су то примарни показатељи једног благог попуштања вируса и благог побољшања опште ситуације.

Драгош Стојановић је за РТС рекао да је у Земунској болници у последња 24 часа било 130 прегледа и да је 13 пацијената је упућено у ковид болнице у Београду. 

"Последњих четири до пет дана смо спали са са 150 до 180 пацијената на 100, 120 и 130. То су примарни показатељи једног благог попуштања вируса и благог побољшања опште ситуације. Свакодневно пратимо ситуацију и с вакцинацијом и са применом мера и желимо да свакога дана буде што мање пацијената због којих ћемо се секирати и радити у отежаним условима", истакао је Стојановић.

Додао је и да им то није тешко али да им сва то оптерећење одузимају време од сталног рада у нормалним условима.

Пацијенти који сада долазе су, како је рекао,  за разлику од пре два месеца у налету и лакши и тежи пацијенти. Објаснио је да су они који су тежи, углавном пацијенти који су се раније разболели, добили терапију и који су се лечили у кућним условима уз контроле код надлежних лекара.

Међутим, нагласио је да се не може увек постићи ефекат конзеравтивном терапијом тако да пацијенти онда долазе са тешким погоршањем стања.

Оценио је и да је и ефекат смањеног броја прегледа и апел пацијентима да што пре схвате да се на време јаве лекару јер ће се пре и излечити а тегобе и компликације ће бити мање.

Рад и у нековид систему - које су болести у порасту

"Одлуком Министарства здравља Клиничко болнички центар "Земун" је наставио да ради у нековид систему а у исто време смо постали и Ургентни центар за прекосавски регион који ради 24 сата. Један део објекта смо одвојили за ковид-тријажну амбуланту а већи део зграде је специјалистичка поликлиника и ми ни једног дана нисмо прекинули рад у тим областима", истако је Стојановић.

Дневно је, ако се рачуна око 150 пацијената у тријажно-ковид центру, између 600 и 700 на специјалистичким прегледима док их је у центру где је хитна служба од 300 до 400 у режиму хитног прегледа.

"Нажалост у главном су у порасту пацијенти с малигним болестима, полутрауме и трауме, разне саобраћајке или неке друге повреде, из области неурохирургије, акутна мождана крварења, акутни коронарни синдром, опште хируршке операције. Свакодневно је велики број операција, болница нам је скоро испуњена, све интензивне неге су пуне и стално се ротирају пацијенти", рекао је Стојановић.

Постковид синдром

Указао је и да им се у последње време јавља доста пацијената са постковид синдромом са лакшим или тежим облицима. То су, навео је, углавном промене на малим микрокрвним судовима, које изазивају промене и патологију на свим органима. И то су, упозорио је, углавном пацијенти који нису вакцинисани.

Клиничко болнички центар "Земун" до сада је три пута био у ковид систему. За то време су прегледали више од 22 хиљаде пацијената.

"Неупоредиво је теже радити у ковид систему и заиста све похвале и хвала колегама и медицинском особљу. Није исто радити своју област специјалност и радити у скафандерима с ковид пацијентима за које је неизвесно како ће се одвијати лечење", закључио је професор Драгош Стојановић.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи