Читај ми!

Шеклер: Стидљива примена ковид пропусница, горе од делта плус соја не може

Вирусолог са Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер каже за РТС да се ковид пропуснице примењују "стидљиво" и да треба да важе 24 сата како би смањиле трансмисију вируса и подстакле вакцинацију. Објашњава и зашто сматра да "не може горе од делта плус соја".

Миланко Шеклер је, говорећи за Јутарњи програм РТС-а, рекао да се сада вакцинишу они који раде у угоститељству, који треба да дочекају госте.

"Они су се нашли затечени ковид пропусницама иако су оне дуго најављиване. Нажалост, оне се стидљиво примењују, 22 часа, па 20, али 24-часовна ковид пропусница је идеално решење за нагле гужве на вакцинацији. Ефекат није само да ће да спречи трансмисију већ ће да наведе на вакцинацију, не да их присили већ ће се вакцинисати из практичних разлога, многе такве познајем. Једноставно имате такве људе, као лење ђаке, кампањце, које док не притисне могућност да понављају разред и поново иду у школу са другим разредом, онда почну да уче, а таквих у свакој генерацији има по неколико", навео је Шеклер.

Говорећи о делта плус соју коронавируса, вирусолог је рекао да је реч о ћерка соју делта варијанте.

"То је једна линија делте, нешто што се појавило у Индији. Она је сад, да кажем, интересантна само у том смислу што је примећено да је заразнија, али тај раст броја случајева у Британији од априла до октобра указује да нема особине да преузме примат као што је делта успела да преузме од алфе", наглашава Шеклер.

Према његовим речима, вакцине су и даље ефикасне против овог соја.

"Појављују се информације да је можда десетак посто преносивији тај сој, али мислим да је прерано то тврдити, на оволику трансмисију делта соја, не верујем да ће и тих 10 одсто утицати. Мере су потребне, вакцине ефикасне, са овом мутацијом делте је достигнут максимум, горња тачка у његовим капацитетима да се прилагођава, он горе од овога не може, сад је једини пут за доле. Кад се нађете на врху, сви путеви воде доле, према томе, ако је делта плус врх особина лоших по нас људе, верујем да ће то бити лоше и за вирус и да ће кренути да се мења у фази прилагођавања", напомиње вирусолог.

Циљ вакцина је, према његовим речима, да она дозволи да лако прођемо кроз вирус и да дођемо до "хумане короне, да се потпише пакт између нас и короне".

Шеклер наводи да пад броја новозаражених можемо очекивати само интензивном вакцинацијом.

"Лепо звучи тих 6.500 (број првих доза примљених током јучерашњег дана, рекорд од јуна, прим. аут.), али је то далеко до оног што желим да видим – а то су редови и гужва. Једини начин је да пропусница важи 24 сата, сви наши животи зависе од короне, сви остали послови и животе зависе од короне. Волео бих да се прошири на све делатности где се људи скупљају у јавном простору, а не да жртве буду само угоститељи и коцкарнице", указује Шеклер.

О ивермектину

Шеклер је, говорећи о леку ивермектин, рекао да се све претворило у то да је реч о сточном леку.

"Он се примењује и код људи и код животиња, као и пеницилин и стрептомицин. Ивермектин се испитује у клиничким студијама у много земаља света, у суседној Северној Македонији, Чешкој, Словачкој, Француској, где се примењује у клиничким студијама које покушавају да докажу има ли дејства или не", објашњава Шеклер. 

Подсећа да је још у јануару радио експеримент, када су се појавиле прве информације да би могао да има дејство на вирус.

"Тај експеримент је рађен на животињама уживо код мене, а други део у другој лабораторији код колеге. Нажалост, ни у лабораторијским условима на вештачким ћелијама, као ни на живим животињама, зараженим, није се показало директно антивирусно дејство, али задржавам право да кажем да је могуће да је имало антиифламаторног дејства, то је много теже доказати. Мишљења сам да човек не треба да буде искључив и, ако неко ради на испитивању, да се наше Министарство здравља распита код Министарства здравља Северне Македоније о испитивању ивермектина на људима у клиничкој студији", наводи Шеклер.

Каже да не воли да се "ивермектин претвори у својеврсну мотку којом се удара по противницима вакцинације".

"Најважнија ствар је да је човек који је први указао на могућност да можда у ивермектину постоји неко корисно дејство против ковида је Пјер Кори, он је прво изјавио да ивермектин није замена за вакцину, он и дан-данас је један од лидера који покушава и стално инсистира на вакцинацији. Он се најозбиљније бави истраживањем ивермектина на ковид, и стално напомиње да вакцина нема алтернативу", истиче Шеклер.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи