Читај ми!

Контрола пропусница почела у 20 часова, на терену и екипа РТС-а

Ковид пропуснице од вечерас су обавезне од 20 часова у свим угоститељским објектима, коцкарницама и кладионицама. У контроли, са инспекторима и комуналном милицијом, београдске локале обишла је и екипа РТС-а.

Ни гости, а нарочито власници локала не желе да ризикују. Казне за непоштовање мера су велике, а контроле појачане - само у прошлој недељи у Србији је било 24.000 надзора. Ипак, кажу угоститељи, ново пооштравање мера знатно утиче на посао.

"Гости реагују углавном добро, али их има доста мање, јер не успевају да до 20 сати заврше вечеру, они који су невакцинисани. Као што видите у 20 сати ресторан је полупразан. До десет је било мало више времена па су људи дуже остајали. Мислим да ће доста утицати на посао", каже менаџер једног ресторана Слађан Врејић.

Ни гостима није свеједно.

"Врло је ограничено за људе који хоће да изађу, а нису вакцинисани. Ја сам вакцинисана, па немам тај проблем", каже једна од гошћа.

Неки имају зелени сертификат и по другом основу: "Прележала сам корону сада у септембру и имам папир да сам прележала."

Увођење ковид пропусница на оваквим местима, према речима надлежних, имала је ефекте на повећање броја вакцинисаних првом дозом, што ипак, додају, још увек није довољно да би се ситуација са коронавирусом стабилизовала.

"Боравак у којима се врши контрола није нужан, то је ствар избора, а ја могу слободно да кажем да је то ствар луксуза. Ако желимо да боравимо, да своје време проводимо унутра, онда морамо и да се прилагодимо оним актуелним мерама и препорукама, како Кризног штаба, тако и Владе", наводи Ранко Шекуларац, помоћник начелника комуналне полиције

Претходних дана измењена је уредба тако да и ковид редари могу да траже легитимацију на увид уз ковид сертификат.

"Сви санитарни инспектори су у погону, то је 100 људи који даноноћно раде. Комунална полиција је такође на нивоу, а што је важно је да према налогу министра здравља нема толеранције према прекршиоцима", кажепомоћник министра здравља за инспекцијске послове и председник Радне групе за координацију др Горан Стаменковић.

Најављена је и већа контрола поштовања мера у јавном градском превозу. А како би се смањио број оболелих, продужен је и јесењи распуст, па ће ђаци у школске клупе поново 15. новембра.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи