Читај ми!

"Ивермектин" је лек за животиње, нема магично дејство – штетне последице за људе су вишеструке

Стручњаци и медицинске институције упозоравају да се лек “ивермектин” не користи у лечењу ковида 19 и да су штетне последице по људе вишеструке. У Србији је регистрована само варијанта лека за ветеринарску употребу. Лекарска комора Србије поново позива грађане да се лече искључиво у регистрованим државним и приватним здравственим установама.

"Ивермектин" је лек за животиње. Људи могу да га користе, у одговарајућим дозама, најчешће код тзв. тропских паразитоза, и код ретких кожних обољења. У експерименталним условима, аустралијски истраживачи су показали да би лек могао да спречи умножавање вируса Сарс-ков-2, али у дозама и до 100 пута већим од примењиваних за лечење људи – толиким да се никада нису давале ни животињама.

И зато – "ивермектин" није лек против ковида, саопштио је Медицински факултет београдског Универзитета.

Клиника за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије саопштила је да до сада спроведене клиничке студије нису показале ефикасност "ивермектина", како у лечењу, тако и у превентиви ковида-19.

"Водеће светске здравствене институције издале су саопштења и писма упозорења, да се овај лек не користи у лечењу ковида 19, почев од априла 2020", саопштила је Клиника за инфективне и тропске болести.

Институт за микробиологију и имунологију упозорио је да доступне научно утемељене анализе указују на значајне методолошке грешке и стручне недоследности студија о клиничкој употреби "ивермектина", па чак и тежњу ка искривљавању чињеница и приказивању лажних резултата.

После саопштења, једна професорка београдског Медицинског факултета повукла се из Вајбер групе, окупљене око наводне чудотворности "ивермектина".

Пре него што је Лекарска комора Србије објавила да је због тог лека покренула поступак пред Судом части против 18 лекара, смењен је и руководилац једног одељења Клинике за педијатрију у Нишу.

Вишеструке штетне последице 

Заменик директора нишког Клиничког центра Радмило Јанковић указује на вишеструке штетне последице.

"Људи који га пију више недеља, па и више месеци, то није добро. Оно што је проблематично јесте да је он на неки начин био изговор за неке друге ствари, да људи који су у групи, они који се занимају за 'ивермектин', негирају уопште да вакцинација може помоћи, а то је тренутно једини начин да смањимо број заражених. Негирају потребу за поштовањем било каквих мера, негирају постојање болести", истиче Јанковић.

САД бележе учесталије позиве због сумњи на тровање

Осим могућих фаталних последица, због одлагања вакцинације и адекватног лечења, у САД су забележени учесталији позиви због сумњи на тровање "ивермектином".

Пацијенти су повраћали, имали дијареју, халуцинације, збуњеност, поспаност и грчење мишића.

И у црвеним зонама српских болница има пацијената који су га користили

Иво Удовичић, командант војне болнице на Карабурми каже да има пацијената који пију "ивермектин", али да многи од њих неће ни да признају да су пили.

"Овде сви дођу у тешком стању, ивермектин има много штетних дејстава, много више него вакцина. Ми морамо да се водимо evidence based медицином, заснованом на научним доказима. Шта би било када бисмо сви лечили на основу личних запажања, шта је рекао комшија или шта је било у некој групи, ми бисмо били у средњем веку и лечили бисмо се пијавицама", додаје Удовичић.

У Србији регистрована само варијанта за ветеринарску употребу

Друштвене мреже погодно су тло за објаве о теоријама завере да се магично дејство "ивермектина" заташкава.

Ту се тражи савет где може да се купи, како да се користи. А чињеница је да је у Србији регистрована једино варијанта лека за ветеринарску употребу.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи