Читај ми!

Поновио се најгори дан од почетка епидемије – 69 умрлих од ковида

У Србији је коронавирус потврђен код још 3.888 особa, од тестираних 13.386 узорака. Од последица заразе преминуло је 69 особа, исто као и 4. децембра прошле године када је за 24 сата преминуло највише пацијената од почетка епидемије. На респиратору је 266 пацијената.

Иако је број новозаражених коронавирусом у благом паду забрињавајући је број преминулих – данима од последица заразе коронавирусом умире више од 60 људи.

У КБЦ "Бежанијска коса" тренутно се налази 226 пацијената, од којих је њих 10 одсто у веома тешком стању.  У тој установи стављен је ковид пацијент на апарат који мења плућа. То је била једина опција, јер пацијент више није реаговао ни на један вид лечења. 

Болнице у Србији су пуне, а према речима лекара из црвене зоне већина пацијената је невакцинисана.

Заменик директора Универзитетског клиничког центра у Нишу доктор Радмило Јанковић рекао је за РТС да ако се настави овакав тренд имаћемо за четири месеца скоро милион новозаражених.

Поручио је грађанима да се болест лечи у најранијим фазама, као и да је свакако много лакше да се пацијенти јаве након првих симптома, јер специфични антивирусни лекови имају ефекта ако се дају првих дана након појаве симптома. 

Проблематично је то што људи који су у групи оних који се занимају за лек "ивермектин" негирају да уопште вакцинација може да помогне, негирају потребу за поштовањем било каквих мера, али и постојање болести, поручују лекари из црвених зона.

Лекарска комора Србије је по пријави здравствене инспекције, а по службеној дужности, покренула поступак пред судовима части коморе против 18 лекара за које постоји основана сумња да су саветовали и лечили пацијенте од ковид-19 леком "ивермектин".

Нови, изузетно заразан, делта плус сој, разлог је за бригу, зато је важна вакцинација и поштовање мера, поручују епидемиолози.   

У Србији је до сада дато 7.290.000 доза вакцина против коронавируса. Прву дозу примило је 56 одсто пунолетних грађана, 53,5 одсто другу дозу, а трећу 19,8 процената. 

Директор Канцеларије за ИТ Михаило Јовановић рекао је за РТС да је последње две недеље за 70 одсто скочио број датих првих вакцина, а трећих вакцина за 30 одсто.

Наводи да је добра вест што расте број вакцинисаних у популацији од 18 до 30 година – 26 одсто, али, како каже, тај број и даље је недовољан. 

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи