Читај ми!

Где је у Србији највише вакцинисаних, а где најмање

У Србији је до сада дато 7.290.000 доза вакцина против коронавируса, а 53,5 одсто грађана је примило две дозе. Има и општина у којима је више од 60 одсто вакцинисаних, али и оних у којима је мање од 30 одсто грађана примило вакцину. Директор Канцеларије за ИТ Михаило Јовановић рекао је за РТС које су то општине.

Србија је тзв. ковид пропуснице, као још једну меру за контролу и сузбијање коронавируса, увела пре тачно две недеље. Од сутра, време када ће нам бити неопходне, помера са 22 сата, на 20 часова.

Откако је у мају дигитални зелени сертификат постао доступан као услуга на е-управи, издато је 1,8 милиона оваквих сертификата, каже директор Канцеларије за ИТ Михаило Јовановић.

"Сви регистровани корисници за пар секунди добијају сертификат путем имејла или на шалтеру једне од 200 пошта широм Србије", рекао је Јовановић и истакао да је само у последње две недеље издато више од 300.000 оваквих пропусница.

Истиче и да је последње две недеље за 70 одсто скочио број датих првих вакцина, а трећих вакцина за 30 одсто.

"Још један битан податак, последње две недеље када гледамо старосну групу од 18 до 45 година, 60 одсто је оних који су примили прву дозу, дакле управо је сертификат подстакао млађе да се вакцинишу", рекао је Јовановић.

Ко може да добије сертификат

У сертификату се налазе подаци о вакцинацији. Ако је неко добио две дозе вакцине, имаће зелени сертификат седам месеци од примања друге дозе, а након тога, да би сертификат и даље био зелен, мора да прими и бустер дозу. 

У сертификату се налазе и подаци о пи-си-ар тесту који омогућава зелени сертификат 72 сата, антигенски тест који важи 48 часова, као и серолошки тест на антитела, стар до 90 дана. Садржи и податке о прележаном ковиду 19, по том основу, сертификат важи шест месеци.

"Засад важе само подаци из државних лабораторија, али ради се и на интеграцији приватних установа у систем", каже Јовановић. 

У неким самоуправама и више од 60 одсто имунизованих 

До сада је у Србији дато укупно 7.290.000 доза вакцина. Прву дозу примило је 56 одсто пунолетних грађана, 53,5 одсто другу дозу, а трећу 19,8 процената.

Михаило Јовановић истиче да постоје локалне самоуправе где је више од 60 одсто грађана примило вакцину - Прешево, Медвеђа, Ниш, Прибој, Кладово, Босилеград, Мали Зворник, Ужице, Београд.

На дну лествице, са мање од 30 одсто вакцинисаних, су Мионица, Лајковац и Тутин.

Директор Канцеларије за ИТ наводи да је добра вест што расте број вакцинисаних у популацији од 18 до 30 година - 26 одсто, али је тај број и даље недовољан.

Важи ли наш сертификат у иностранству

На питање да ли је наш зелени сертификат усклађен са европским прописима, Јовановић каже да је он признат у многим земљама на основу билатералних споразума.

"Билатералним споразумима са многим земљама је признат наш дигитални сертификат и наши грађани могу да путују у те земље, али то не важи увек и за кретање унутар земаља, одлазак у ресторане и галерије. Завршили смо сада тестирање европске верзије дигиталног зеленог сертификата, очекујем да ће Европска комисија најкасније 15. новембра одобрити ту нашу европску верзију, па ће наши грађани моћи слободно да иду и у затворене просторе", рекао је Јовановић.

Добијање оваквог ЕУ компатибилног зеленог сертификата биће доступно као нова електронска услуга.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи