Читај ми!

Ситуација са коронавирусом се не смирује, Словенија и Аустрија уводе нове мере

Епидемијска ситуација у Србији је веома неповољна - упозоравају епидемиолози. Додатно забрињава и нови делта плус сој вируса, који се појавио у окружењу и који је заразнији од делта соја.

Ситуација са коронавирусом је веома тешка, болнице су пуне, а данима умире више од 60 особа од последица ковида.

Члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да је делта плус ту и да је само питање тренутка када ће то званично да потврде дијагностичари и вирусолози.

Епидемиолог Тиодоровић је рекао да је нови, делта плус сој коронавируса сигурно у целом региону и да је немогуће да је изолован само у Хрватској, и да мислимо да се неће појавити у Србији.

Поручио је да не треба правити панику и да су све карактеристике новог соја сличне претходним сојевима вируса.

"С тим што он има, бар према ономе што је досад објављено, десет до петнаест одсто већу заразност. То значи, једна особа ће заразити још десет до дванаест људи", казао је Тиодоровић.

Сви нови сојеви коронавируса првенствено нападају невакцинисане, они су под ризиком и требало би да буду забринути и да реагују на прави начин јер су вакцине доступне.

Саветник за имунизацију УНИЦЕФ-а др Драгослав Поповић каже за РТС да није циљ да се вакциншемо бесконачно већ да одрадимо примарни посао, а то је прва и друга доза вакцине. Поповић истиче да није циљ да се вакцина прима на сваких шест месеци.

"То уопште није циљ, то је нешто о чему не треба разговарати данас јер потреба за тим не постоји. То није циљ ни међународне заједнице ни оних који доносе стратегије за решавање ове пандемијске ситуације", наглашава др Драгослав Поповић. 

Охрабрујуће вести долазе из компаније Фајзер. Експериментална антивирусна пилула за лечење ковида 19, иза које стоји компанија Фајзер, смањује стопу хоспитализације и смртног исхода за скоро 90 одсто.

Студија ефикасности експерименталне антивирусне пилуле за ковид 19 прекинута је раније, јер се показало да тај лек за 89 одсто смањује опасност од хоспитализације или смрти одраслих особа које су у ризику од развоја тежег облика болести, саопштила је америчка фармацеутска компанија Фајзер.

 

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи