Читај ми!

Саветник за имунизацију Уницефа: СЗО забринута због ситуације у Србији и региону

Морамо да схватимо да сваким даном којим се одржава низак обухват вакцинације продужавамо агонију. Сви нови сојеви коронавируса првенствено нападају невакцинисане, они су под ризиком и требало би да буду забринути и да реагују на прави начин јер су вакцине доступне. Није циљ да се вакциншемо бесконачно већ да одрадимо примарни посао, а то је прва и друга доза вакцине, каже за РТС саветник за имунизацију Уницефа др Драгослав Поповић.

Гостујући у Београдској хроници Драгослав Поповић истиче да није циљ да се вакцина прима на сваких шест месеци.

"То уопште није циљ, то је нешто о чему не треба разговарати данас јер потреба за тим не постоји. То није циљ ни међународне заједнице ни оних који доносе стратегије за решавање ове пандемијске ситуације", наглашава др Драгослав Поповић.

Према његовим речима трећа доза вакцине је важна, али она не говори о томе да вакцинација коју смо имали до сада није деловала.

"Напротив, трећа доза нам је потребна да бисмо затворили оне неке рупе које су остале у вакцинацији. Морам да кажем да ниједна вакцина није 100 посто ефикасна, увек остане одређен број људи код којих имуни одговор није довољно јак. Кад то поредите са ситуацијом у земљи на три милиона људи ми имамо 300.000 људи који су вакцинисани, а и даље су осетљиви. Првенствено њима треба трећа доза. То је оно што је приоритет, а основни приоритет је да се људи вакцинишу првом и другом дозом", објашњава саветник за имунизацију Уницефа.

Додаје да имамо хиљаду разлога за забринутост и морамо да урадимо све да забринутост преведемо у акцију, односно да се што више људи који нису вакцинисани вакцинишу што је пре могуће.

"Морамо да схватимо да је стратегија која је постављена од почетка, вакцинисање више од 80 посто становништва дала резултате. То видимо код земаља као што су Шпанија, Португалија, Исланд, Израел, близу су и САД и Немачка. Међутим, морамо исто тако да схватимо да 30 посто становништва, које није вакцинисано, да су то милиони људи у тим земљама. Овај вирус, поготово мутирани вирус, првенствено циркулише и напада невакцинисано становништво. Ми у Србији, по званичној статистици, имамо око три милиона вакцинисаних, али четири милиона невакцинисаних, што је огроман број људи", каже др Драгослав Поповић.

Важно да лекари саветују грађане

Према његовим речима док се сви на планети не вакцинишу, ови остали ће испаштати. Глобална стратегија иде на то да се у свим земљама мора достићи минимални обухват да би се овај вирус зауставио.

"Ни они у најбогатијим земљама који су вакцинисани у релативно високом броју не могу да буду мирни док се сви на планети не вакцинишу. Између осталог, зато што се стварају нови сојеви вируса. Не могу да престану са комбинованим мерама и не могу да престану да буду на опрезу", поручује Поповић.

Упркос томе што је одређени број људи већ примио трећу дозу, и даље није јасно зашто је остављено грађанима да бирају коју ће трећу дозу да приме. Чак девет одсто не зна коју би примило.

"То је питање које је мени спорно од почетка. Ми ћемо од следеће недеље имати шест вакцина. Не верујем да је ико способан, осим оних који су едуковани у тој струци, да на основу информација које имамо у медијима, донесе праву одлуку. Мислим да је важно да постоји сарадња између здравствених радника и грађана и да лекари саветују грађане којом вакцином да се вакцинишу", поручује Драгослав Поповић.

Циљ је одрадити примарни посао

Додаје да ако говоримо о прве три дозе вакцине, свака доза или сваки контакт са вирусом јача имуни одговор.

"Није циљ да се вакцинишемо бесконачно. Напротив, циљ је да одрадимо примарни посао а то је прва и друга доза вакцине", каже Поповић.

СЗО у нашу земљу шаље стручњака са двадесетогодишњим искуством у овој организацији, који ће бити посебни изасланик директора СЗО за цео Балкан.

"Мислим да то говори о томе да је СЗО забринута шта се дешава код нас и у земљама у региону. Чини ми се да је циљ да се у Београду створи центар који ће помоћи свима у Србији да боље одраде одговор на пандемију", поручује саветник за имунизацију Уницефа др Драгослав Поповић.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи