Читај ми!

Тиодоровић за РТС: Делта плус сој је ту, питање je тренутка када ће вирусолози да га потврде

Епидемијска ситуација у Србији је веома неповољна – упозоравају епидемиолози. Додатно забрињава и нови делта плус сој вируса, који се појавио у окружењу. Члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да је вирус ту и да је само питање тренутка када ће то званично да потврде дијагностичари и вирусолози.

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић је рекао да је нови, делта плус сој коронавируса сигурно у целом региону и да је немогуће да је изолован само у Хрватској, и да мислимо да се неће појавити у Србији.

"Вирус је ту, само је питање тренутка када ће дијагностичари, клиничари, вирусолози, имунолози рећи да је ту и то званично потврдити", казао је Тиодоровић.

Поручио је да не треба правити панику и да су све карактеристике новог соја сличне претходним сојевима вируса.

"С тим што он има, бар према ономе што је досад објављено, десет до петнаест одсто већу заразност. То значи, једна особа ће заразити још десет до дванаест људи", казао је Тиодоровић.

Истакао је да, према познатим подацима, делта плус сој не изазива тежу клиничку слику.

"Зар нам треба тежа слика од ове коју већ имамо? Ту велике разлике нема", нагласио је Тиодоровић.

"Сада се налазимо у тежем сценарију" 

Члан Кризног штаба је рекао да је потребно пресећи ову ситуацију, а сматра да смо сценарио са оштријим мерама и повећаном вакцинацијом превазишли.

"Сада се налазимо у тежем сценарију, а то је природни ток. То значи оболевају сви, заражавају се сви. Међу њима најтежи случајеви стижу у ковид болнице", објаснио је Тиодоровић.

Нагласио је да су лекари за то да ковид пропуснице важе за све области, осим за снабдевање храном, лековима и горивом.

"Али шта можемо урадити са једном утакмицом Звезде на којој је био препун стадион. Мислим да је нереално. Треба бити објективан, поћи од тога шта ће народ прихватити, а народ много тога не прихвата, не само они који су невакцинисани или антиваксери, него и остали. Много тога зависи од тога колико можемо да обезбедимо ресурсе који ће контролисати мере", поручио је Бранислав Тиодоровић.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи