Читај ми!

Вакцинација "Модерном" можда чак и ове недеље

Агенција за лекове треба да изда сертификат за коришћење вакцине "Модерна", након чега ће она моћи да се користи. То ће се десити брзо, можда чак и ове недеље, рекла је директорка "Батута" Верица Јовановић.

Директорка Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић је рекла да је и на сајту Батута објављено када се може примити бустер доза вакцине против коронавируса, подсећајући да је Национални комитет за имунизацију пре 10 дана усвојио нове препоруке.

Сада грађани који су примили прве две дозе синофарм вакцине, четири месеца после потпуне имунизације могу примити и бустер дозу, док грађани који су вакцинисани са неком од остале три вакцине бустер дозу могу примити након истека најмање пет месеци.

Верица Јовановић истиче да је прву дозу вакцине до сада примило 3.159.568 особа, другу дозу 3.004.046 особа, а бустер дозу 974.481 особа.

Каже да је у овом тренутку најважније апеловати на грађане да се вакцинишу првом дозом вакцине јер ће нас она заштитити и у самом колективу и утицати да се ток пандемије заустави. 

У Србију стиже донација Пољске, 200.000 доза вакцине "Модерна". Јовановића истиче да се чека да она добије сертификат наше агенције за лекове, након чега ће бити у употреби. Прогнозира да ће то бити веома брзо, можда чак и ове недеље, а биће доступна на свим вакциналним пунктовима.

У домовима здравља вакцина против грипа 

Докторка Јовановић каже да код нас још није изолован вирус грипа, али да јесте у Хрватској, због чега треба бити на опрезу. До сада је против грипа вакцинисано 173.650 особа, што је, каже Јовановићева, добар податак.

Вакцина против сезонског грипа препоручује се пацијентима који имају хроничне болести, лече се од аутоимуних обољења, или су на хемиотерапији.

Препоручује се и вакцина против стрептококус пнеумоније код оних који имају хронична обољења, који су старији од 65 година или су у колективним смештајима.

Обе вакцине могу се примити у домовима здравља. 

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи