Читај ми!

"Модерна" стиже сутра у Србију, у поступку је вакцина "Џонсон и Џонсон"

Јадранка Мирковић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије рекла је за РТС да је до сада било 1.175 пријава на нежељене реакције на вакцине. Најчешће пријављиване нежељене реакције су оне које спадају у очекиване које се јављају на самом месту примене – бол, црвенило, оток, малаксалост, повишена температура, главобоља. Више од 70 посто тих реакција спонтано пролазе, каже Мирковићева.

У свету је већ дато више од седам милијарди доза вакцине против короне, а потпуно је вакцинисано више од три милијарде особа или око 40 одсто популације.

У Србији, прешли смо број од три милиона пунолетних становника који су примили вакцину против ковида 19. Сутра стиже и вакцина петог произвођача – Модерне.

Које провере пролази свака серија вакцине пре него што дође до наших грађана и који су последњи подаци из нашег регулаторног тела о броју нежељених реакција на вакцину?

Јадранка Мирковић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије рекла је за РТС да је близу седам милиона појединачно датих доза вакцина.

Агенцији за лекове се пријављују нежељене реакције, али могу да се пријаве и Институту за јавно здравље "Батут", преко једне или друге институције прикупљају се све сумње на нежељене реакције.

"До јуче смо имали 1.175 пријава, што је једна на шест до седам хиљада датих доза зависно од временског интервала у којима пратимо ту статистику", рекла је Мирковићева.

"Важно је да пријављујемо све нежељене реакције, сумње које имамо на све лекове, а посебно на вакцине. Битно је да смо у недељи у којој је кампања свесности – кампања промоције и пријаве нежељених реакција која се сваке године почетком новембра дешава глобално", каже она.

Каже да се могу на сајту видети филмови који позивају грађане да пријаве сумњу на нежељене реакције.

Најчешће пријављиване нежељене реакције су оне које спадају у очекиване које се јављају на самом месту примене – бол, црвенило, оток, малаксалост, повишена температура, главобоља.

Више од 70 посто тих реакција спонтано пролази, са примењеном терапијом или без ње – аналгетике и антипиретике, лекове које имамо код куће и можемо их променити за спуштање температуре, приликом болова у мишићима или малаксалости.

Иако жене представљају већи проценат популације у Србији, 65 посто пријава је од женског пола, што је већи проценат од заступљености у популацији – свесније су одговорности према другима.

Тешке реакције 

На основу пријава до сада, искључене су могућности да је сама вакцинација повезана са смртним исходом, каже Мирковићева.

Битно је да у масовним кампањама имунизације у Србији и свету – када говоримо о нежељеним реакцијама – знамо шта се дешава у Србији, али морамо имати и податке шта се дешава у другим земљама.

У кратком року дат је велики број вакцина у потпуно различитим системима, све нежељене реакције су мање од последица оболевања, неупоредиво је већа опасност од последица ковида и од исхода него од вакцинације.

Провера вакцина

Без обзира на околности у којима радимо, нема одступања од стандарда, прописа, захтева које свака серија вакцина мора да испуни, пре него што се нађе у промету, рекла је Мирковићева.

Додала је да је у поступку вакцина компаније "Џонсон и Џонсон".

Свака серија вакцина, као и сваки лек пролази кроз стандардне процедуре, сви лекови који се користе у терапији против ковида као и све вакцине имају приоритет у раду, тако да делује да брже радимо, али тако што се припремамо пре него што дођу, ми знамо која ће серија доћи.

Сутра стиже Модерна, очекује да би до краја недеље могла да буде на пуктовима за вакцинацију. Питање је дана, каже она.

Провера коју "спутњик" прилази не разликује се од провере других вакцина, без обзира на то што је произведен у Србији, каже Мирковићева.

Јесте део производње, то је само пуњење, али је тај процес производње једнако критичан, врло је захтевно и значајно што је домаћи произвођач испунио захтеве да се нађе на тржишту.

Када купујемо лек, на шта обратити пажњу

Мирковићева каже да је важно да се сваки лек набави у легалном ланцу снабдевања.

"Немамо пријављених фалсификата, добијамо податке ако се у некој држави појави сумња на појаву фалсификата, свака серија има дефинисан ланац дистрибуције. Ако одете на пункт, немате бојазни да ћете добити вакцину која није из легланог ланца снабдевања, свака серија и доза се прати и на сертификату је број серије", указала је она.

Пореде се бројеви серија са бројем датих вакцина што смо увезли и дали.

Отићи у легални ланац снабдевања, то су апотеке, на свакој кутији лека је контролна маркица, број серије, свака сумња може се пријавити инспекцији, рекла је Мирковићева.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи