Читај ми!

Расте број преминулих - само вакцинација и рестриктивне мере могу да зауставе ширење вируса

Од почетка епидемије у Србији су на коронавирус била позитивна 1.125.602‬ узорка. Од последица заразе преминуо је 9.761 пацијент. Проценат смртности је 0.87 одсто. До сада је тестирано 6.253.869‬ узорака.

Епидемијска ситуација у Србији изузетно је тешка. Расте број преминулих од последица заразе.

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 6.697 особа од тестирана 23.474 узорка. Од последица заразе преминулa су још 63 пацијента.

На болничком лечењу налазе се 6.792 пацијента, од којих је 275 на респираторима. 

На то колико је епидемијска ситуација у земљи озбиљна, упозорава и број деце оболеле од ковида 19 са тежом клиничком сликом.

Начелница Педијатрије у Дому здравља Палилула, др Анета Јовановић каже за РТС да је од прошлог месеца повећан број прегледа у дечијим ковид амбулантама

Због тога ће јесењи распуст у школама бити продужен, чиме ће се прекинути ланац преноса коронавируса у тим образовним установама. 

"Деца треба да имају распуст четири дана, плус викенд, али спојићемо ту недељу највероватније и то ће бити укупно девет дана", рекао је Лончар. 

Струка упозорава да само вакцинација и рестриктивне мере могу да зауставе ширење вируса.  

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да чланови медицинског дела Кризног штаба и даље сматрају да није довољно да ковид пропуснице важе само од 22 часа, већ да је потребно да то буде 24 сата, као и да би требало да важе свуда у затвореном, осим у апотекама, на бензинским пумпама и у прехрамбеним продавницама. 

Са њим се слаже и епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон, који напомиње да, ако ковид пропуснице не важе 24 сата, немају ефекат и, како каже, долази до распламсавања оболевања. Без озбиљних рестриктивних мера, додаје, неће доћи до падања криве.

"И то је привремено. Једини излаз је заражавање или вакцинација. Нама је циљ да идемо на имунизацију", рекао је др Кон.  

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи