Читај ми!

Ковид код деце - које су ризичне групе и када их водити на тестирање

На педијатријским одељењима широм Србије све више је деце са симптомима ковид 19, а највише је деце школског узраста. Докторка Анета Јовановић каже да су високоризичне групе гојазна и деца са хроничним и неуролошким обољењима, као и хематоонколошки пацијенти. Открива на шта родитељи треба да обрате пажњу како би се на време реаговало.

Начелница Педијатрије у Дому здравља Палилула, др Анета Јовановић каже за РТС да је од прошлог месеца повећан број прегледа у дечијим ковид амбулантама.

На територији ове београдске општине дневно буде између 200 и 250 прегледа, а 70 одсто чине деца школског узраста.

"Клиничка слика је срећом углавном јако блага, креће се и постепено наступа - од запушености носа, цурења носа, бола у грлу, глави, повишена телесна температура, од лако повишене до високо фебрилне деце, мучнина и ретке столице се могу јавити... Али срећом, за пар дана деца буду добро и потребно је да родитељи децу доведу на тестирање да би се испитало да ли се ради о ковид 19 или неком другом респираторном вирусу", каже др Јовановић.

Родитељима саветује да не журе и децу не доводе првог дана, већ другог или трећег дана од појаве ових симптома, како би се смањила могућност лажног резултата тестирања.

Напомиње да лекари усмеравају родитеље да децу изолују уколико су била у контакту са зараженом особом, те да се за овакве симптоме преписују лек за обарање температуре - парацетамол или бруфен, и тоалета носа, а саветује се мировање.

Високоризичне групе

Докторка објашњава и која су деца најугроженија и како родитељи могу да препознају када је време да реагују.

"Високоризична група су гојазна деца, деца која имају неко хронично обољење, као што је дијабетес, бронхијална астма, неуролошка обољења, хематоонколошки болесници - за њих је посебан ризик. Уколико родитељи примете да је дете након три до пет дана болести високо фебрилно, да температуру не могу да оборе лако, да долази до опште малаксалости, краткоће даха, интензивног кашља који се не зауставља лако, уколико постоји губитак апетита, свакако треба довести дете на контролни преглед", рекла је др Јовановић.

Каже да само мањи број деце завршава са компликацијама, али да родитељи свакако треба да буду опрезни, нарочито са децом која спадају у неку од ризичних група.

Додала је и да је на територији општине Палилула у последњих месец дана вакцинисано око 150 деце узраста од 12 година и старији. Деца се вакцинишу вакцином Фазјер, која је једина одобрена за дечију популацију.

"Нажалост, то није велики проценат. Апелујем на родитеље да могу слободно да доведу децу да се вакцинишу, да је вакцина ефикасна, безбедна, да нисмо имали неке нежељене реакције након дате вакцине", каже начелница Педијатрије.

Апелује и на родитеље да се вакцинишу, како би на тај начин заштитили своју децу.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи