Читај ми!

У Институту за мајку и дете четворо деце на респиратору, двоструко више прегледа него у прошлом таласу

Професор Владислав Вукомановић је рекао за РТС да je четворо деце која се налазе на вештачкој вентилацији на Институту за мајку и дете и даље у доста лошем стању. Напомиње да је у овом таласу двоструко већи број прегледа деце која имају симптоме ковида 19.

У овом таласу епидемије све више забрињива број оболеле деце, а посебно то што се повећава број оних са тежом клиничком сликом. Више их је и на респиратору. 

У Институту за мајку и дете је 10 ковид позитивне деце - четворо је на респиратору. Имају 17, 16, 7 година, а најмлађа је беба од 6 месеци.

Професор Владислав Вукомановић је рекао за РТС да су деца која се налазе на вештачкој вентилацији и даље у доста лошем стању - детету од шест месеци повремено се налаз на плућима побољша, а повремено се погорша. Код дечака од 17 година који је гојазан, што је један од значајних коморбидитета, стање је, такође, променљиво. Девојчица са дреновима је у тешком стању и девојчица која има и бубрежну болест је у веома тешком стању.

"Болест почиње тако што захвати плућа, међутим, после страдају и други органски системи. Боримо се како са основном болешћу тако и са компликацијама. Много је људи укључено да се болест заврши позитивно", навео је Вукомановић.

Напомиње да се већи број деце прегледа у амбуланти у односу на претходне пикове епидемије. Објашњења могу да буду различита, како каже, али када је кретање деце било ограничено и када је било мање мешања, може се рећи да је било и двоструко мање прегледане деце са температуром и свим симптомима који могу да укажу на ковид 19.

Говорећи о вакцинацији деце, навео је да је пре три, четири недеље било вакцинисано 10.000 деце у Србији, а месец и по дана пре тога 5.000, што указује да има неког помака.

"Поред вакцинације и поштовања мера, можда треба размислити да се ограничи контакт деци у школским условима, тиме се баве епидемиолози и Кризни штаб и они треба да донесу одлуку да ли неке категорије треба да пређу на онлајн наставу, што би у периоду од две до четири недеље показало да ли се смањује број заражене деце", навео је професор Вукомановић.

Сматра да треба озбиљно размотрити меру да деца пређу на онлајн наставу и онда проценити да ли то даје ефекте.

"Фајзер увелико ради на испитивању вакцине за примену над децом од 5 до 11 година, већ су прошли клиничка испитивања. Још нису стигла одобрења, али верујем да ће се то десити у наредним месецима", напоменуо је.

У Дечјој клиници у Тиршовој је петоро ковид позитивних малишана - двоје је на респиратору. У Дечјој клиници Клиничко болничког цента" Др Драгиша Мишовић" су 32 малишана.  

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи