Читај ми!

Две бебе на респиратору, докторка Рсовац открива зашто је све више деце оболеле од ковида

Докторка Снежана Рсовац, педијатар, пулмолог и начелница интензивне неге на Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој, рекла је да је стање две бебе које су на респиратору – стабилно, али су витално угрожене и обе су се заразиле код куће. Што је већи број инфицираних у општој популацији, већа је шанса да се појаве и тежи случајеви код деце, навела је докторка.

У овом таласу коронавирус показује да нико није поштеђен, па ни деца и бебе. Иако се веровало да се они лакше боре са инфекцијом, ситуација је сада нешто другачија. У Крушевцу је недавно преминуо шеснаестогодишњак, бебе су заражене, а деца од 12 година имају упалу плућа.

Ипак, како кажу лекари, тај проценат, срећом, није висок, али је свакако аларм да је потребна опрезност и одговорност. Глобално се мења епидемијска слика и сада је у свету сваки четврти инфицирани вирусом корона дете.

Статистика каже да је сада, зависно од дана, између 10 и 15 одсто инфициране деце у укупном броју потврђених случајева ковида.

Докторка Снежана Рсовац, педијатар, пулмолог и начелница интензивне неге на Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој, рекла је, гостујући у Јутарњем програму, да смо пре годину и по дана имали асимптоматске случајеве код деце, а сада имамо већи прилив деце зато што су сојеви вируса инфективнији.

"Раније је један заражени пацијент могао да зарази три до четири пацијента, а сада један инфицирани може да зарази до девет других особа", навела је докторка Рсовац.

Према њеним речима, самим тим што је сој вируса вирулентнији и инфективнији, а како расте број оболелих међу општом популацијом, имамо и више заражене деце, па и већу могућност да развију болест, чак и до најтеже клиничке слике.

"Тиршова и Институт за мајку и дете су две установе у Београду да се збрине дете које има најтежи облик ковида или придружене болести, а позитивно је на коронавирус. Тренутно су на респиратору две бебе и наша борба за једну траје дуже од 10 дана, а за другу 10 дана. Успевамо да их стабилизујемо, али су витално угражене", навела је Рсовац.

Додала је да су се обе бебе заразиле код куће у петом, односно десетом дану живота.

"Овај вирус јесте респериторни, али има комплексан начин на који делује, доводи до запаљења и на крвним судовима. Дешавају се промене на крвним судовима у плућима и тешке клиничке слике", објаснила је. 

Деца са придруженим болестима у већем ризику 

Напомиње да је став струке да су деца која имају коморбидитете или су хронични бубрежни болесници, или су имали кардиохируршке интервенције, као и гојазна деца и она са дијабетесом, подложнија инфицирању и могу да имају тежи облик болести.

Међутим, како додаје, пример беба које су на респиратору показује да су подложни и они који немају развијен имунолошки систем.

"Већи је прилив деце која стижу на преглед, имају температуру, раније су били асимптоматски случајеви. Срећом, већина за недељу дана оздраве, али што је већи број инфицираних, већа је шанса да се појаве и тежи случајеви", навела је докторка Рсовац.

На питање када родитељи треба да одведу дете лекару, докторка каже да бебе са високом температуром морају да се воде лекару првог дана да не би дехидрирале, а старији у прва два-три дана.

"Препорука педијатра је да деца која су напунила 12 година могу да се вакцинишу Фајзеровом вакцином, у Америци је то за децу изнад шест година. Сва деца после индикације педијатра могу да буду сигурна да могу да приме вакцину", напоменула је.

Према њеном мишљењу, деца треба да се вакцинишу – како она са коморбидитетима, тако и здрава.  

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи