Читај ми!

Радно време коронавируса: Сертификати нису спорни, ноћним клубовима смета нешто друго

Неће бити повлашћених клубова, сви гости морају да имају ковид сертификат, поручује помоћник министра здравља за инспекцијске послове. У емисији Око рекао је да ће бити донета одлука да се признају и тестови урађени у приватним лабораторијама. Ако сви имају сертификат, зашто радимо скраћено, питају из Удружења ноћних клубова и барова.

Докторка КБЦ "Звездара" Ивана Лазаревић каже да је од 19. септембра кроз ову болницу прошло 1.300 пацијената. Сваки дан отпусте, али и приме око 40 људи.

"Примамо само тешке и умерено тешке клиничке слике, а две трећине пацијената су невакцинисани. Трећина су вакцинисани, махом старији или они који нису стигли да развију имунитет откако су примили вакцину", каже др Лазаревић у емисији "Око" РТС-а и додаје да вакцинисани добро реагују на терапију.

Лекарима би посао био много лакши да су им сви пацијенти вакцинисани јер, чак и ако се разболе, не развијају клиничку слику. Да би се више младих имунизовало уведени су ковид сертификати.

Горан Стаменковић, помоћник министра здравља за инспекцијске послове и председник Радне групе свих инспекција за борбу против короне, истиче да ковид сертификат после 22 часа морају да имају сви који се нађу у угоститељском објекту, или су изнајмили простор ради одржавања неког славља.

Распоређено је око 2.400 инспектора, а Стаменковић напомиње да ће контролисати најпре објекте са највећим бројем посетилаца, као и оне који су раније више пута кажњавани.

Наводи да је, када је у питању поштовање свих противепидемијских мера, број надзора у односу на прву недељу октобра удвостручен, а утростручен је број прекршајних налога - више од 21 милион динара је наплаћен.

Има ли повлашћених 

Председник Удружења ноћних клубова и барова Миша Релић каже да је шокантно што баш они први плаћају и то највишу цену, а и даље немају ни шифру пословања.

"Потпуно је нејасно, ако смо сви вакцинисани, као и наши гости у клубовима, ако сви имају тест, зашто нам је скраћено радно време и капацитет? Најпре годину и по нисмо радили, па смо радили неколико месеци, па сад опет скраћено, а за то време се одржавају утакмице у Пиониру и светско првенство у боксу", напомиње Релић.

Указује и да постоје повлашћени, да неки објекти не поштују мере, а гледа им се кроз прсте. Стаменковић истиче да то не сме да се дешава и да треба да се пријаве такве ситуације. Постоји и посебан број, на који се преко Вајбера може пријавити објекат који крши мере.

"У овом тренутку нису важна познанства, ово је противепидемијска мера", поручује Стаменковић.

Релић наводи да је њихово истраживање унутар овог удружења показало да је и пре увођења сертификата око 70 одсто угоститеља било вакцинисано, али да ће их сада бити још више. Истраживање је показало и да је 50-70 одсто гостију вакцинисано. 

Председник удружења ноћних клуоба и барова поставља и питање како то да налази приватних лабораторија важе за излазак из земље, а не важе за клубове? Стиже и одговор од инспекције - то се мења, ускоро ће моћи и из приватних лабораторија. 

Др Лазаревић: Људи се коцкају

Др Ивана Лазаревић истиче да је ово најтежи талас јер је највише заражених старости од 25 до 50 година.

"Страшно је тешка ситуација у којој саопштавате родитељу да му је дете пребачено у јединицу интензивне неге, да ће бити интубирано", рекла је Лазаревићева.

Страх у очима пацијената је, каже, стравичан. "Мени је страшно жао што се људи коцкају и не желе да се вакцинишу. И ми смо били подједнако уплашени. И ја сам у почетку вагала да ли би требало да се вакцинишем, али када видите колико људи умире, онда схватите да је много боље да примите вакцину, него да размишљате шта ће се десити за икс година", рекла је докторка.

Каже да не зна да ли се закаснило са увођењем пропусница, али да се игра на карту савести људи. "То су и школовани људи, требало би да буду здравствено просвећени, да знају шта је добро за њих", наводи докторка.

Вакцинација не значи да се нећете разболети, али нећете имати тешку клиничку слику, закључује др Ивана Лазаревић.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи