Читај ми!

Из дана у дан не попушта притисак на ковид болнице, Ашанин за РТС о листама чекања на операције

Др Милика Ашанин рекао је за РТС да у пријемно-тријажној амбуланти Инфективне клинике има и до 200 прегледа у току 24 часа, а број пријема у току дана буде између 60 и 80. У дану за нама била су 64 пријема у ковид болници у Батајници.

Здравствени систем је преоптерећен и подређен збрињавању ковид пацијената.

Директор Универзитетског клиничког центра Србије Милика Ашанин рекао је за РТС да из дана у дан не попушта велики притисак пацијената на две ковид болнице – у Батајници и Инфективној клиници.

"У просеку, у пријемно-тријажној амбуланти Клинике за инфективне и тропске болести има и до 200 прегледа у току 24 часа, а број пријема у току дана буде између 60 и 80. У дану за нама је било 64 пријема у ковид болници у Батајници", каже Ашанин.

У овом моменту наше болнице су пуне, у Батајници је 771 пацијент, 93 у јединици интензивног лечења, 57 је на респиратору а било је 64 пријема, каже Ашанин.

Што се тиче Инфективне клинике, Ашанин указује да не само да је попуњеност 100 одсто него имају и понеког прекобројног болесника.

КЦС ради у двојном режиму, три сегмента 

Др Ашанин каже да се труде на све начине да не занемаре неког од пацијената који нису оболели од ковида и да им се омогући оптимална дијагностика и лечење.

Боримо се да у три велика сегмента обезбедимо нековид пацијенте. То је амбулантни рад, рад дневне болнице и стационарно смештање тих болесника на болничко лечење, каже Ашанин.

"У амбулантном делу, у првих шест месеци, преко упута приоритетних или упута без термина, како су нам упућивани из дома здравља, урадили смо 174.000 прегледа", каже Ашанин.

Последњих месеци преко ИЗИСА је омогућено заказивање и примање пацијената за прве прегледе и оствари се у просеку око 35.000 прегледа месечно.

Што се тиче дневне болнице, ту се највише лече онколошки пацијенти и ту мора да се одржи континуитет у примени цитостатика, биолошке терапије.

Од почетка године до данас прегледали смо око 20.000 пацијената, подвргли процедурама и лечили око 20.000 пацијената, а примили око 55.000 пацијената што се тиче болничког дела, објаснио је професор Ашанин.

Интервенције и операције, колико се чека

Каже да су принуђени да са мањим бројем медицинских сестара, техничара, лекара, интерниста, смање донекле обим посла, на нивоу 30 до 40 одсто у зависности од тога о којој клиници се ради.

Хитни пацијенти у ургентном стању одмах се примају и не чекају. Између ових других правимо приоритете – пацијенти који имају хронична обољења која се погоршавају, они који су одлагани и не могу да чекају имају приоритет и примамо их, рекао је Ашанин.

На листи чекања за дијагностику, коронарографију има око 700 пацијената, на уградњу стента чека 31 пацијент.

"Од почетка године урадили смо 2.300 операција катаракте, на листи чекања је 1.600 пацијената, за око осам месеци", истакао је Ашанин.

Према његовим речима, највише се чека на ортопедији, између годину и годину и по дана – 870 пацијената чека на уградњу протезе колена и 700 на уградњу кука.

Ашанин каже да неки одлажу свој долазак, плаше се околности да им долазак може бити ризичан.

Дијагностичке процедуре се раде и за викенд

Трудимо се да задовољимо потребе пацијената, имамо разна дијагностичка снимања, сваког другог викенда, повећавамо број радних дана и хватамо прикључак са обавезама, рекао је Ашанин.

"Обавештавамо грађане, радимо прегледе и контроле, и кажемо им да при погоршању стања морају одмах да се јаве домовима здравља, не смеју да неузимањем терапије дозволе погоршање", закључио је Ашанин.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи