Читај ми!

Бранкица Јанковић за РТС: Ковид пропуснице не представљају дискриминацију

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је за РТС да држава мора да предузима мере да би заштитила здравље становништва, у овом случају реч је о великој ургожености свих нас од ширења вируса. Верујем да ћемо морати да удемо на рестриктивније мере, рекла је повереница.

Сасвим је јасно да је ово био тренутак кад су морале да се донесу мере за заштиту здравља становништва. 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да ковид пропуснице не представљају дискриминацију, ово су легитимне мере превенције у сузбијању ширења коронавируса.

"Често су ме питали да ли се овде ради о некој позитивној дискриминацији. Дискриминација је дискриминација, она је штетна друштвена појава и забрањена је законом. Овде се не ради ни о позитивној ни о негативној дискриминацији", рекла је повереница.

Како каже, држава има легитимно право да спроводи мере за заштиту здравља становништва, у овом случају се ради о великој ургожености свих нас од ширења вируса, та борба и даље траје, као што је вакцинација легитимна мера заштите – тако су и ограничења кретања или захтевања посебних улазака у затворене објекте – легитимне.

"Да ли су оне довољне, ја у овом тренутку не знам, то је питање за стручњаке, вирусологе, епидемиологе", каже Јанковићева.

Могу се десити појединачни случајеви дискриминације 

Можемо да кажемо са правног становишта да ако постоји обавеза државе да нам пружи здравствену заштиту, а када се ради о јавном здрављу и специфичним болестима које захтевају достизање колективног имунитета – има право да уводи овакве мере, каже повереница.

"Имамо људе који не могу да приме вакцину, који су контраиндиковани, могу се десити појединачни случајеви дискриминације, у том случају грађани могу да нам се обрате – битно је да не стварамо причу о томе да се ради о дискриминацији, каже она.

Држава мора да предузима мере, нећемо ваљда да вечно живимо у страху, крајње је време да спроводимо све мере, подвукла је Јанковићева.

"Верујем да ћемо морати ићи на рестриктивније мере, битно је да су те мере сразмерне, разумне, пропорционалне", каже Јанковићева.

Као је све решено у региону

Јанковићева каже да је у Љубљани одржан скуп свих институција за равноправност, ове године главна тема су биле ковид пропуснице, вакцинација и рестриктивне мере. У Љубљани нисте могли нигде ући, у сваки затворени простор, а да не покажете пропусницу, али и у читавој Европи различити су различити режими од државе до државе, навела је Јанковићева.

Према њеним речима, ово јесте осетљиво питање. Навела је да је повереник у Словенији  трпео нападе на друштвеним мрежама, али не можемо бежати од осетљивих питања.

"Увек морате да стојите иза тога, ово је најосетљивије правно питање, немате одлуку Суда за људска права нити имате препоруке међународних ауторитета, као што су Савет Европе, али то не значи да не треба да одговоримо на то осетљиво питање", рекла је Јанковићева.

Сматра да није само држава обавезна да штити јавно здравље и ми као појединци смо обавезни.

У Љубљани ни кифла у пекари не може да се купи без ковид пропуснице.

"То је реални живот. Имате и тамо протесте, али нису за разумевање, доста је тешко да у 21. веку имате људе који тврде да се штите Павловићевом машћу. Показало се да вакцина штити од најтежих облика оболевања и крајње је време да сви дамо свој допринос", закључила је Јанковићева.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи