Читај ми!

Лабораторије раде пуном паром - које се све анализе траже

Од почетка пандемије у КЦС урађено је око 3,5 милиона анализа, не само за заражене коронавирусом, већ и за све остале пацијенте. Ових дана, због великих гужви, поједине приватне лабораторије чак одбијају да раде неке анализе. Једноставно, немају довољно ни људи ни времена.

У лабораторију "Ватрено око" свакодневно стиже више од хиљаду узорака, а дешавало се да ураде и 3.400 анализа за само један дан. Од када су отворени, у марту прошле године, урадили су 490.000 пи-си-ар тестова, 69.000 антигенских и око 12.000 тестова за детекцију антитела.

Др Снежана Јовановић, директорка лабораторије "Ватрено око" каже да је највећи број пи-си-ар анализа урађен у марту ове године и у септембру.

"Тако да је велики број пи-си-ар тестова, од тога такође велики број процентуално позитивних из различитих општина, делова Београда, а радимо и Нови Пазар. Jош једна колегиница доктор медицине почела je да ради, тако да за сада радимо од 8 ујутру до 8 или 9 увече и за сада постижемо да обрадимо тако велики број узорака", каже Јовановићева. 

Центар за медицинску биохемију Клиничког центра је једна од највећих лабораторија у региону. У овим просторијама спроводе се најсложенији дијагностички поступци, а годишње се уради око 13 милиона анализа. 

Др Драгана Вукосављевић из лабораторије Ургентног центра КЦС рекла је да је од почетка пандемије одрађено око 3,5 милиона анализа.

"То су анализе: крвна слика, параметри хемостазе, пре свега д-димер који се прати, затим параметри инфламације, биохемијски параметри. Ова лабораторија КЦС поред анализа за ковид пацијенте ради и анализе и за нековид пацијенте, тако да смо ми у стању да пружимо услуге 24 сата свим пацијентима", каже Вукосављевићева.

Ових дана редови и испред приватних лабораторија, и то нарочито викендом, због ковида, али су многима потребне и посебне анализе.

"Потпуно поштујемо време и за друге анализе. Имамо захтеве за доста специфичне анализе које се односе и на друге болести и ту имамо повећан број захтева. Тако да је за аутоимуне болести, аутоантитела, разне специфичне анализе број захтева повећан и одговарамо наравно сразмерно захтевима, свакодневно радимо и те анализе", каже др Мирјана Саркић из "Биомедике".

И у приватним и у државним лабораторијама посла има превише. Ради се и викендом, како би пацијенти у што краћем року добили резултате.

субота, 12. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи