Читај ми!

Коме ће, и где, од суботе бити неопходан ковид пасош

Да би се зауздала епидемија, Кризни штаб је одлучио да се уведу ковид пропуснице за све угоститељске објекте, у затвореном простору. Пропуснице неће имати фотографије, већ ће ковид редари и друга овлашћена лица моћи да затраже на увид лични документ са фотографијом уз пропусницу.

Много се очекивало и спекулисало, а Кризни штаб је преломио – од суботе, од 22 часа уводи се нова мера од које се очекује да помогне у борби са коронавирусом – ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном простору.

Премијерка Ана Брнабић објаснила је да тај ковид сертификат заправо представља потврду друге, односно треће дозе вакцине, која није старија од друге дозе 210 дана, тј. седам месеци.

"Уколико сте примили другу дозу, а након седам месеци нисте примили трећу дозу, неће вам бити валидан ковид цертификат", навела је Брнабићева.

Поред вакцинације, боравак у угоститељском објекту моћи ће да омогући и негативан пи-си-ар тест, не старији од 72 сата. Негативан антигенски тест биће валидан 48 сати. И прележани ковид-19 омогућиће боравак у ресторанима и кафићима – само ако сте га прележали у претходних седам месеци.

Кôд ће скенирати ковид редар. 

"На улазу ће ковид редар, инспектор или комунални милицајац који буде долазио, скенирати QR кôд. Тај кôд ће показати да ли је зелено – да је валидан, или је црвено – да није валидан. У складу са тим ћете моћи да боравите у затвореним просторима", објаснила је премијерка.

Ковид пропусницу можете имати на папиру или нa мобилном телефону.

Зашто се уводе пропуснице 

Вирусолог др Миланко Шеклер истиче да ковид пропуснице олакшавају живот.

"Поједностављују људима свакодневни живот – да могу да се крећу, да обављају свакодневне послове и да се јасно зна да је у том објекату присутан или неко ко се вакцинисао или неко ко је преболео или неко ко је тестиран. Једна апсолутна слобода и опуштеност у свакодневном функционисању", каже др Шеклер.

На седници Кризног штаба медицински део није одступао од својих предлога, каже др Бранислав Тиодоровић.

"Ми смо незадовољни, то је потпуно јасно у  јавности. Али смо ипак прихватили као најаву добрих намера да овим пасошима, односно цертификатима, почињемо да уводимо ред у понашању", рекао је Тиодоровић.

Уз ковид пропуснице, очекује се и да строжа контрола мера дâ резултат. Премијерка је рекла да је број извршених инспекцијских надзора у овој недељи већи за 10 одсто, а број изречених прекршајних налога повећан 220 посто.

"Видимо неки резултат тога, тако да ми се чини да се нешто мало више поштују мере", рекла је Ана Брнабић.

Вакцинација нема замену

Начелница Анестезије КБЦ "Драгиша Мишовић" др Душка Игњатовић наводи да је у болници 300 пацијената, од којих 70 на интензивној нези. И 90 одсто је невакцинисаних.

"Кажу, чим изађемо –- вакцинисаћемо се. Међутим, не изађу сви", наводи др Душка Игњатовић.

Докторка из "Народног фронта" истиче да треба да се вакцинишу и труднице и породиље.

"Центар за превенцију и контролу болести из Атланте и Америчко удружење гинеколога је дало 29. септембра препоруку, где су јасно и декларативно рекли - труднице, без обзира на старост трудноће, жене које су се породиле и дојиље, оне које планирају трудноћу или лече неплодност – вакцинишите се данас, нема одлагања. Вакцина је безбедна и ефикасна", навела је проф. др Ана Јовановић.

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи