Читај ми!

Зашто код некога вакцина не даје очекивани имунолошки одговор - сазнајте од др Каменова

Имунолог из Ниша Борислав Каменов рекао је за РТС да се мора кориговати исхрана да би се ојачао имунитет. Пробиотици могу много да помогну да се стање поправи и да црева постану мање пропусна.

Коронавирус изазива различиту клиничку слику код оболелих, што углавном зависи од тога да ли су они вакцинисани и имају ли друге болести, као и од њиховог природног имунитета.

Имунолог из Ниша Борислав Каменов је у разговору за РТС одговорио на питања зашто код некога вакцина даје очекивани имунолошки одговор а код некога не и како да ојачамо имуни систем.

Имунитет је кључан за очување здравља. Шта је савет здравим особама, а шта онима који већ имају неко обољење

- У томе и јесте проблем, што многи људи не знају да имају проблем. Многи људи знају да имају болест и успостављену дијагнозу, али огроман број не зна. Они су на путу да добију болест - а  то су они који заправо имају проблем са дигестивиним системом, са стомаком, са надимањем, са гасовима зато што се трују.

Неку храну не подносе, она гуши њихова црева и онда та храна, уместо да се вари у цревима, улази у организам и оптерећује имуни систем, да он заврши то варење.

Зато имуни систем не може да се бави одбраном од разних патогена, када га нападне нека болест, он брзо подлегне.

Како да ојачамо имунитет

- Мора да се коригује исхрана. То што му смета мора да избаци, да се црева опораве. То су, пре свега, пробиотици који могу много да помогну да се стање поправи, да црева постану мање пропусна.

На нивоу макрофага, да се појача способност уништавања токсина и за елиминацију токсина - најважнији је витамин Д, који у одговарајућим дозама може знатно да поправи капацитет организма у уклањању токсина, а самим тим и у превенцији развоја тешке клиничке слике, вирусних инфекција, укључујући и ковид. То су дозе за млађе људе - 5.000 јединица дневно, за старије 10.000 јединица.

Значај вакцине

- Вакцина је значајна само ако је базични имунитет добар. Ако се трује, онда вакцина неће да се прими и може да има нежељене реакције. Због тога сам увек инсистирао да се тај базични имунитет доведе у исправно стање и онда ће много више људи да има позитивне ефекте од вакцине, биће много мање нежељених ефеката, мање страха од вакцине. Као што видите, тај страх је прилично присутан, људи се плаше и због тога неће да се вакцинишу.

Ако убијете непријатеља на почетку, ако га савладате на нивоу макрофага, ако направите да ћелије нису пропусне и да вируси мање улазе у организам - онда сте ви много урадили да зауставите болест. То је та базична природна одбрана која је организму задата рођењем и његовом генетиком.

Ако се организам више не трује, ако базично регулишемо да се ти отрови брзо уклањају из организма, онда ће он, кад прими вакцину, направити бољи имунитет.  

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи