Читај ми!

Гинеколог Ана Јовановић поручује трудницама: Вакцинишите се данас, нема одлагања

Центар за превенцију и контролу болести из Атланте и америчко удружење гинеколога дало је 29. септембра декларативну препоруку - труднице, жене које су се породиле и дојиље, оне које планирају трудноћу или лече неплодност вакцинишите се данас, нема одлагања. Вакцина је безбедна и ефикасна, рекла је за РТС гинеколог, ГАК "Народни фронт" Ана Јовановић.

Нажалост, последњих недеља стижу вести да ни труднице нису поштеђене од коронавируса. Неке су и изгубиле битку са њим. Почетком недеље, министар здравља је изјавио да је 25 трудница озбиљно болесно и да ниједна од њих није вакцинисана. Зашто труднице и даље оклевају да се вакцинишу, какви су светски подаци.

Проф. др Ана Јовановић, гинеколог, ГАК "Народни фронт" рекла је гостујући у Јутарњем програму да је основни разлог што се труднице не вакцинишу различите информације које су им доступне.

"Последњих недеља имам утисак да смо јединствени и да су наши ставови усаглашени и да је струка врло јасна када је препорука за вакцинацију трудница и да се наше препоруке поклапају са препорукама најеминентнијих светских удружења", навела је докторка Јовановић.

Према њеним речима, труднице поред осталог збуњују и лекари јер иступају у јавности са неким својим ставовима који нису усаглашени, а препоруке стручних удружења су врло јасна.

"Извукла сам последњу препоруку коју је Центар за превенцију и контролу болести из Атланте и америчко удружење гинеколога дало 29. септембра који су декларативно рекли - труднице, без обзира на старост трудноће, жене које су се породиле и дојиље, оне које планирају трудноћу или лече неплодност вакцинишите се данас, нема одлагања. Вакцина је безбедна и ефикасна", навела је гинеколошкиња.

Додала је да немамо ефикасније и боље средство да се изборимо са овом пандемијом.

Докторка Јовановић каже да у овом таласу има доста трудница са тежим клиничким сликама и има много више порођаја ковид позитивних трудница.

"Оно што знамо је да су труднице два до три пута у већем ризику од жена које нису трудне исте доби и истог здравственог стања да развију тежу форму клиничке слике и да им је потребна нека од кисеоничних потпора, чак и већи ризик од уласка у интензивну негу", каже Јовановићева. 

Напомиње, да је физиологија трудноћа таква да се ремети имуни систем труднице и да она бива осетљивија на вирусне ифекције, а свакако и на респираторне и све то је додатно оптерећење и за срце и за плућа и када се на то накалеми ковид инфекција, таква трудница је угроженија и њено стање је под већим ризиком.

У Америци умрло 180 трудница 

Упозоравајући подаци стижу и из Америке, ЦДЦ је саопштио да је најмање 180 трудница умрло од ковида-а, а само у августу 22 труднице.

Др Јовановић каже да такав морталитет увек забрињава, и да се обично гинеколози питају када нека трудница премине да ли су могли нешто да ураде да до тога не дође, а обично се не сазна разлог, а сада имамо Фајзер вакцину која је одобрена за труднице и довољно је да препоруком да се трудница вакцинише само једну смрт спречимо па смо успели.

На питање када да труднице приме вакцину, докторка каже данас и објашњава да нема ограничења у ком триместру трудница треба да се вакцинише.

"Нетачне су информације које се чак и од колега могу чути, а то је да трудница не треба бити вакцинисана у првим недељама трудноће. То нигде стручно не пише. Оно због чека смо говорили да се не вакцинише у првом триместру је зато што у том периоду врло често долази до спонтаних побачаја, па да се лош исход не би повезао са евентуалном применом вакцине, онда је уврежено мишљење да је најбоље вакцинисати се после првог триместра трудноће", истакла је Јовановићева.

Објашњава да је најбоље вакцинисати се после 12. недеље како би трудница имала времена и да се ревакцинише и да уколико буде у контакту са вирусом има блажи облик.

Навела је пример да су јој се обраћале труднице којима је препоручила вакцинацију да су се враћале са вакциналних пунктова, где су им тражили потврде од гинеколога да могу да приме вакцину.

"Никакве потврде нису потребне, али разумем и лекаре који раде на тим пунктовима, потребно је да знају да се и труднице и породиље и дојиље вакцинишу као и све друге категорије становништва, али искључиво Фајзер вакцином", нагласила је Јовановићева.

На питање како повећати вакцинацију трудница, докторка каже да искуство близу 200.000 трудница које су прошле кроз вакцинацију у било ком триместру и родиле здраву бебу, треба да буде још једна потврда да је вакцина безбедна.

Међутим, напомиње да и претерана прича може да створи и контраефекат код популације.

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи