Читај ми!

Епидемијска ситуација катастрофална, упозорава премијерка – уводе се ковид пропуснице

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 1.062.960 особа, а забележено је 9.214 смртних случајева. Од 23. октобра од 22 часа уводе се ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном простору, одлучио Кризни штаб.

Према последњим подацима, коронавирусом у Србији су заражене још 7.664 особе од 25.339 тестираних узорака. Од последица заразе преминуло је 57 особа. На респиратору су 274 пацијента.

Седница Кризног штаба за сузбијање пандемије коронавируса заказана је за 11 сати.

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је пре три дана да ће у току недеље бити одржана седница тог тела и да се у овом тренутку тражи модалитет за увођење ковид пропусница тако да не буду могући злоупотреба и фалсификовање. 

И док неке земље већ месецима имају ковид пропуснице, како би епидемију ставиле под контролу, у Србији се најављује њихово скоро увођење и процењују ефекти.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић за РТС је објаснио у ком би случају ковид пропуснице биле противзаконите и шта би могло да буде спорно.

Градоначелник Београда и члан Кризног штаба, др Зоран Радојичић, рекао је за РТС да би увођење ковид пропусница могло да има неколико предности.

"Једна од првих је да оне људе који нису вакцинисани заштитимо, да не улазе у простор где евентуално могу да се разболе. С друге стране, да омогућимо привреди да функционише, да људи могу да раде у областима које су под ризиком због тренутне ситуације, а у крајњој линији, да мотивишу људе да се вакцинишу", истакао је Радојичић. 

"Молнупиравир" стручњаци описују као лек који буди наду и који би могао да утиче на ток пандемије.

 To je антивирусни лек, који зауставља репликацују вируса у организму. Зато је Влада Србије са произвођачем потписала споразум о набавци.

Бојан Тркуља из Удружења произвођача иновативних лекова рекао је за РТС да процедура мора да се поштује – неопходна је дозвола у земљи произвођача, у овом случају из САД.

Пре децембра не можемо да очекујемо став Америчке управе за храну и лекове, каже за РТС магистар фармације Павле Зелић.

Директорка ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукичевић каже да су капацитети те здравствене установе попуњени до максимума, додајући да је тренутно хоспитализовано 800 пацијената, од чега 700 у јединицама полуинтензивне неге, а 100 у јединицама интензивне неге.      

среда, 16. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи