Читај ми!

Нови пресек – преминуло 56 пацијената, коронавирусом заражена 6.051 особа

Према последњим подацима, коронавирусом у Србији је заражена још 6.051 особа од 19.482 тестирана узорка. Од последица заразе преминуло је 56 људи. На респираторима је 278 пацијената.

Епидемијска ситуација у Србији и даље је озбиљна, а лекари поручују да се само вакцинацијом може прекинути ланац преношења заразе.

Капацитети ковид болница су скоро попуњени. Сваки кревет који је испражњен у ковид болници у Батајници се врло брзо попуни, рекла је за РТС заменица директора те болнице др Јелена Величковић.

Истакла је да је сваки талас епидемије донео неко ново изненађење и да лекари још увек пуно уче о овој болести.

"Прошлогодишњи летњи талас нас је изненадио због тога што је то респираторна инфекција и нисмо очекивали да неће имати неки сезонски карактер, па смо научили да на то не треба да рачунамо. Затим, нисмо очекивали да ће погађати у тако тешкој форми млађе особе, а још мање да ће погађати и децу, што виђамо у последње време да се и то дешава", навела је Величковићева.

Србија је обезбедила лек "сотровимаб" који ће у једној дози амбулантно бити примењиван код ковид пацијената у првих 10 дана ако имају високе факторе ризика, изјавила је директорка Републичког фонда здравственог осигурања (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић.

"Примењује се код позитивних пацијената у првих 10 дана ако имају високе факторе ризика да дође до тешке фазе болести и евентуално смрти. Лек се примењује амбулантно, у облику инфузије, једанпут и заиста је показао изузетно високу ефикасност", објаснила је Радојевић Шкодрићева.

Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа oдлучио је како ће се настава одржавати наредне недеље.

Други модел организације, односно комбинована настава, од понедељка ће се примењивати у средњим школама на територији Београда, Врњачке Бање и Шапца. У свим осталим основним и средњим школама у Србији примењује се први модел организације образовно-васпитног рада који подразумева непосредну наставу у школама.

среда, 16. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи