Читај ми!

Др Динић: Када вам лекар каже да се не вакцинишете, то је као да кардиолог не препише лек за срце

Ситуација са вакцином је као и са сваким другим леком, када би вам неко давао неки погрешан лек или сте ви на пример дошли код кардиолога и уместо да вам даје терапију за срце, он вам нуди нешто друго, рекао је др Милан Динић, председник Лекарске коморе Србије, чији ће се Суд части бавити пријавама лекара који пацијентима без оправданог разлога не препоручују вакцинацију.

Председник Лекарске коморе Србије, др Милан Динић, рекао је да грађани данас нису пријављивали лекаре који без оправданог разлога не препоручују вакцинацију, али да је у прошлости било случајева где је констатовано да су грађани имали опречне ставове са лекарима по питању вакцинације.

"Све је почело пре неки дан у вези са неким оптужбама да су лекари саветовали пацијентима да се не вакцинишу, што мислим да је јако непрофесионално, а ако је заиста истина, наша обавеза је да санкционишемо", казао је Динић.

Додао је да су тиме угрожени пацијенти, али и лекари, уколико постоје они који не цене све оно што медицински радници чине у протеклих годину и по дана и на индиректан начин доводе до повећања броја оболелих.

Динић је објаснио да ће се пријавама бавити здравствена инспекција, али и Лекарска комора, која има своје инструменте.

"Битно је да постоје добри примери из праксе и да постоји нешто што се саветује већини пацијената. То не значи да лекар, ако постоје апсолутне контраиндикације, не треба да саветује нешто што није у интересу пацијента, али ми хоћемо овим потезом да избегнемо да после свега што су лекари радили годину и по дана да неко неосновано оптужује лекаре, заклања се иза неких рекла-казала прича да му је неко рекао да се не вакцинише", навео је Динић.

Нагласио је да, када је у питању вакцинација, постоји сагласје свих медицинских факултета, Српске академије наука, Српског лекарског друштва, Лекарске коморе Србије и свих удружења лекара.

"Не постоји никаква подела струке, колико год неко покушавао да је вештачки изазове, када је у питању вакцинација као мера превенције. Према томе, ако смо сви ми лекари јединствени у томе, а постоји евентуално неко од нас који другачије нешто саветује, онда је у реду да видимо зашто и на који начин", истакао је Динић.

Објаснио је и на који начин ће се утврђивати који су лекари препоручили пацијентима да се не вакцинишу.

"Пријаве које иду ка Лекарској комори прати одређена медицинска документација или ако имамо ситуацију да неко нешто каже, Лекарска комора има капацитет да изврши надзор и утврди чињенично стање, да ли заиста постоји тако нешто", казао је Динић.

Додао је да постоји могућност да лекари који су саветовали пацијенте да се не вакцинишу изгубе лиценцу и да ће Суд части утврдити да ли је неко радио нешто супротно правилима струке и повредио етички кодекс и правила добре праксе.

"Ситуација са вакцином је као и са сваким другим леком када би вам неко давао неки погрешан лек или сте ви на пример дошли код кардиолога и сад уместо да вам даје терапију за срце, он вам нуди нешто друго. Иста је ситуација", објаснио је др Милан Динић.

Навео је да се ово ради годинама уназад за сва друга обољења и да је ово потез којим Лекарска комора жели да заштити струку и нешто око чега су сви јединствени у овом тренутку.

Динић је поручио да би пацијенти требало од лекара који им кажу да постоје апсолутне или релативне контраиндикације вакцинације да траже да о томе постоји и писани траг.

Говорећи о препоруци вакцинације трудницама и дојиљама, Димић је рекао да је крајем априла и почетком маја било оправдано да им лекари кажу да се не вакцинишу, пошто нису постојали чврсти докази у вези са њиховом вакцинацијом, али да сада нема оправдања за то.

Динић је истакао да се Лекарска комора Србије залаже за то да се сви вакцинишу.

среда, 16. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи