Читај ми!

Саздановић о случају преминуле труднице: Бићу песимистичан, бојим се да је то тек почетак

Државни секретар у Министарству здравља Предраг Саздановић каже за РТС да трудница из Краљева која је преминула од последица коронавируса није била вакцинисана и подсећа да су гинеколози још од марта апеловали да се све труднице вакцинишу. Ја ћу бити врло песимистичан – бојим се да је то тек почетак, да ћемо још много пута чути овако тужне вести, поручује Саздановић.

Предраг Саздановић је навео да, нажалост, случај преминуле породиље из Краљева неће бити једини.

"Имали смо колико ја знам два смртна случаја у Нишу, један у Крагујевцу, и ја ћу бити врло песимистичан – бојим се да је то тек почетак, да ћемо још пуно пута чути овако тужне вести", навео је Саздановић.

Објашњава да преминула трудница из околине Краљева није била вакцинисана и подсећа да су гинеколози још од марта апеловали на све труднице да се вакцинишу, без обзира на то у ком се триместру трудноће налазе.

"Нажалост, нема великог одзива за то. Ми немамо објашњења зашто је то тако. Треба сви да схватимо да су вакцине те које штите од ковида. Вакцинација је кључна реч, била и биће", наводи Саздановић.

Објашњава да је тридесетшестогодишња жена примљена у понедељак у врло тешком стању, након десет дана од почетка болести.

"И то је нешто што је нама ужасавајуће, да једноставно пацијенти не схватају озбиљност своје болести од почетка. Ми смо је врло брзо хоспитализовали и определили за царски рез како би спасили бебу. Беба је жива, негативна на ковид 19, на интубацији је јер је врло мала, рођена је у тридесетој недељи трудноће и нажалост у претходна четири дана нисмо успели да се изборимо да спасемо породиљу која је преминула од последица ковида", објашњава Саздановић.

"Имамо продужени талас захваљујући масовним окупљањима"

Упитан о епидемијској ситуацији, наводи да смо у продуженом таласу и, како каже, мере које су донете морају да се спроводе.

"Ми имамо продужен талас јер су се склопиле две врло лоше околности – имали смо крајем августа повратак са летовања на то су се надовезале разне врсте прослава. Повратак са летовања смо можда могли, а можда и нисмо могли да спречимо, али смо свакако могли да спречимо масовна окупљања која су била потпуно неконтролисана – свадбе од 500, 600 људи", истиче Саздановић.

Упитан шта је показало истраживање у Крагујевцу – ко чешће оболева од ковида вакцинисани или невакцинисани – наводи да истраживање потврђује да се и вакцинисани разболевају, али да је разлика у тежини болести код заражених имунизованих и оних који нису примили вакцину – драстична.

среда, 16. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи