Читај ми!

Какав је "идеaлан" лек против короне, објашњава професор Стојановић

Стручњаци трагају за идеалним леком против коронавируса, који би могао да се примени у раним фазама болести. То би био лек у виду таблете који се орално примењује, а пацијент може да га пије код куће, каже за РТС професор са Медицинског факултета у Београду Радан Стојановић.

Клинички фармаколог и токсиколог Радан Стојановић у Београдској хроници рекао је да смо, када су антивирусни лекови у питању, пандемију ковид 19 дочекали неспремни.

"Могли смо да урадимо две ствари: или да вршимо пренамену старих лекова или да синтетишемо нове", наводи Стојановић.

Према његовим речима, у клиничким испитивањима почели су да се користе лекове који су се користили за лечење других вирусних инфекција, те да су резултати за поједине лекове били охрабрујуће, а за друге нису.

"Друга идеја је била синтеза нових супстанци, потпуно нових лекова. То је дуготрајан и мукотрпан процес, који захтева велика средстава и много време, а времена нема", каже професор Стојановић.

Истиче да када се размишља о идеалном антивирусном леку, да га замишљају као лек који се може лако узимати.

"Орална је примена, пацијент га пије, таблете су у питању. Оно што је важно да може да га пије код куће у раним фазама болести. Тиме би постигли не само добробит за пацијенте, него и за читав здравствени систем, јер би практично ослободили болнице, инвазије пацијената које тренутно имамо у нашој земљи", каже гост Београдске хронике.

Радан Стојановић додаје да би се на тај начин омогућило и пацијентима, који болују од других болести, да добију адекватну медицинску негу, коју сада сигурно немају.

На питање зашто се одустало од лечења антителима пацијената који су прележали корону, Стојановић одговара да су се развијали други лекови.

"Развијали су се специфична антитела према Спајк протеину. То је сада у целом свету дозвољено за примену, као и у нашој земљи", истиче Стојановић, али додаје да пацијент треба испуњава критеријуме како би примио тај лек.

Ко може да добије лек 

Објашњава да су индикације да пацијенти буду у умереном тешком облику ковида, али и са великом шансом за прогресију болести, као и факторима ризика попут хипертензије, више од 65 година и са другим коморбидитетима.

"То су лекови који се дају интравенски, није лак начин примене. Најбоље је да сe лек даје орално", каже Стојановић.

Према речима професора Стојановића, прелиминарни резултати треће фазе клиничког испитивања лека компаније Мерк, који се даје орално, показују да се за 50 одсто смањује ризик од хоспитализације и смртних исхода.

Додаје и да су и први резултати лека компаније Фајзер, који се примењује у комбинацији са другим леком, врло охрабрујући, и у превенцији и у терапији.

Говорећи о леку "ивермектин" против короне, а који се користи у ветерини, Стојановић сматра да треба да се држимо научних доказа о ефикасности и безбедности тог лека.

"Испољава активност и против коронавируса. Одређене земље, поготово у Америци, уврстиле су га у протоколе за лечење, друге нису. ФДА, као кровна институција није га препоручила за лечење, али га није ни одбацила: каже да треба да се спроведу адекватна клиничка испитивања која би потврдила и ефикасност и безбедност тог лека", објашњава клинички фармаколог и токсиколог.

Професор Радан Стојановић поручује да се без стриктног придржавања епидемиолошких мера и масовне вакцинација тешко се можемо извући из тренутне ситуације са коронавирусом.

среда, 16. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи