Читај ми!

Поповић за РТС: Не би требало да буде дилеме око обавезне вакцинације здравствених радника

О обавезној вакциницаји здравствених радника не би требало да буде дилеме, не само зато што су изложени већом ризику од болести већ треба нас мотивишу и личним примером, изјавио је за РТС Драгослав Поповић, међународни консултант за јавно здравље и имунизацију.

Иако је скоро 70 одсто грађана забринуто због појаве и ширења делта соја коронавируса у Србији, и док чак 84 одсто вакцинисаних тврди да би примило и трећу дозу вакцине, један податак посебно забрињава.

Чак 36 одсто испитаника сматра да је вакцина ризичнија или подједнако ризична као ковид 19. То је показало истраживање ИПСОС-а, Удружења за јавно здравље и Лабораторије за истраживање индивидуалних разлика. Највећи број оних који мисле да је вакцина подједнако опасна, као и сама болест је у групи младих. 

Mеђународни консултант за јавно здравље и имунизацију Драгослав Поповић, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао је да је важно да се искористи ситуација што се људе плаше вируса, како би се мотивисали да се вакцинишу, јер је то једино решење.

"У почетку смо имали ситуацију у којој су две групе биле доминантне када је реч о страху од вакцинације. Једна је била: мали или низак страх од болести, потцењивали смо болест као такву. Видимо да су билтени преминулих од ковида на дневном нивоу већи него за време рата 90-их година", упозорава Поповић.

Додаје да је проблем и то што људи и даље постављају питања о болести.

"Други део њихових проблема, бојазни везан је за то што мисле да је ризик од вакцине већи од ризика од болести. Оба су митови, на томе треба да се ради", објашњава Поповић.

"Немамо чаробни штапић да вакцинишемо" 

Поповић наглашава да треба да применимо комбиноване мере.

"Вакцинација да, али исто тако знамо да вакцинација траје. На индивидуалном нивоу ако примите једну дозу, треба да сачекате пар недеља пре него што ћете примити другу. Немамо чаробни штапић да вакцинишимо 50 одсто људи који се нису вакцинисали", каже Поповић.

Истиче да имамо начина да уведемо комбиноване мере, да убрзамо вакцинацију и да уведемо друге мере које су исто ефикасне, а које нису усвојене.

Гост Дневника каже да је трећа доза вакцине важна, јер особама којима је здравље нарушено, а које су примиле вакцину пре шест месеци, имунолошки одговор слаби, те да им је потребна бустер доза.

"Из истраживања се види, међутим, да они који су вакцинисани, неће имати проблем са трећом дозом. Велика већина ће се вакцинисати", објашњава гост Дневника.

"Деца да не иду у школу ако имају симптоме" 

Говорећи о вакцинацији деце, Поповић каже да је она почела, али да деца нису у великом броју вакцинисана.

"Сваки просветни радник који је вакцинисан, ако носи маску, потпуно је безбедан, не доводи у опасност ни себе, ни своју породицу, децу у свом окружењу", наводи.

Додаје да родитељи и наставници очекују да школа води рачуна о безбедности ђака, те да је најважније да деца не иду у школу ако имају симптоме болести да не би ширили вирус. 

О вакцинацији здравствених радника 

Говорећи о вакцинацији здравствених радника, каже да не би требало да размишљају да ли да се вакцинишу.

"Здравствени радници и обавезна вакцинација: о томе не би требало да буде уопште дилеме, не само зато што су изложени већем ризику од болести, него треба да дају и лични пример и тако мотивишу пацијенте и људе из свог окружења да се вакцинишу", закључио је међународни консултант за јавно здравље и имунизацију Драгослав Поповић.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи