Читај ми!

Која деца обавезно треба да приме вакцину и како изгледа процедура од пријема до вакцинације

После глобалне кампање за вакцинацију одраслих, у многим земљама у свету у току је имунизација деце и тинејџера. Ана Милинковић, начелница Педијатријске службе у дому здравља "Савски венац", наводи за РТС да је став да децу са коморбидитетима, хроничним болестима треба вакцинисати како би се спречио развој неких тежих клиничких слика које су код њих могуће.

Забрињава податак, да је у овом таласу пандемије, све више деце заражене короном. У ковид амбулантама за најмлађе повремено има и великих гужви. Према подацима Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" само у првој недељи септембра ковидом је заражено 2.437 деце.

Ана Милинковић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навела да млађа деца нису у тежем стању, али да деца старија од 16 година могу да развију чак и пнеумонију.

Објашњава да су, кад је вакцинација деце у питању, сви у стараху јер су деца осетљива популација.

"За децу са коморбидитетима, значи која имају нешто од хроничних обољења – метаболичких, пулмолошких, кардиолошких, неуролошких, став је да треба да се вакцинишу како би се спречио развој неких тежих клиничких слика које су код њих могуће. Има родитеља који потпуно здраву децу вакцинишу зато што је заиста овај талас поново достигао високе бројеве оболелих и све је више деце која се заразе ковидом", наводи Милинковићева.

Објашњава да ако дете кашље, кија, цури му нос, не мора да значи да је у питању ковид, али саветује родитеље да дете одведу у амбуланту на преглед.

"Владају многи сезонски вируси, да би се дете испратило потребно је да прођу два-три дана да би се развила клиничка слика, а и сам тест на ковид је најосетљивији у неком том периоду од трећег до петог дана. Тако да је паметно дете посматрати као да је можда ковид у питању, али да се дете одмори уз што више витамина, течности и да се онда другог до трећег дана од развоја симптома јави лекару како би се прегледало и урадио тест", објашњава гошћа Јутарњег програма.

Како изгледа процедура од пријема до вакцинације

Наводи да се код нас у Србији вакцинација деце обавља од априла ове године и да је одобрена само "Фајзерова" вакцина.

"Прво се стартовало са вакцинацијом деце од 16 година и старије деце. За вакцинацију деце у нашој земљи је одобрена само 'Фајзерова' вакцина. Деца старија од 16 година сама потписују сагласност за вакцинацију, јављају се свом изабраном педијатру који их прегледа, утврди да нема никаквих контраиндикација за вакцинацију и деца са том саглашношћу могу да се јаве на било који пункт за вакцинацију да добију вакцину", објашњава Милинковићева. 

Када су у питању деца узраста од 12 до 15 година, родитељ потписује сагласност за вакцинацију.

"Вакцинација тог узраста је почела крајем јуна и обавезно је да се спроводи на одељењима педијатрије, где педијатар дете прегледа, види у каквом је здравственом стању, да нема никаквих контраиндикација. Родитељ потписује сагласност за вакцинацију и дете код нас на Одељењу педијатрије добија вакцину", објашњава гошћа Јутарњег програма.

Истиче да дете треба вакцинисати истог дана када је прегледано јер ако се сачека пар дана, дете у том периоду може да се прехлади, покупи неки вирус што је, како каже, контраиндикација за вакцинацију.

"Трудимо се да истог дана након прегледа дете прими вакцину зато што је променљиво здравствено стање, да се не би десило да се дете прехлади што је контраиндикација за вакцинацију, тако да водимо рачуна да се одмах након прегледа педијатра обави вакцинација", објашњава начелница Педијатријске службе у Дому здравља "Савски венац".

Истиче да је код нас одобрена само "Фајзерова" вакцина.

"Било је случајева да нам се јављају деца из Кине где су добила прву дози 'Синофармове' вакцине, па код нас желе да приме другу дозу вакцине. Међутим "Синофармова' вакцина у Србији још није одобрена за употребу код деце, тако да код нас само 'Фајзерова' вакцина може деци испод 18 година да се дâ", закључила је Милинковићева.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи