Читај ми!

Шеклер о расту броја заражених: Дешава се слично као у спорту – добро почнемо, а изгубимо на крају

Вирусолог и микробиолог Миланко Шеклер каже за РТС да су највећи проблеми, што се тиче погоршања епидемијске ситуације, огромни скупови, весеља, свадбе, спортски догађаји, концерти без икакве контроле. За ковид пропуснице је касно, поновио је Шеклер.

У Србији је већ неколико дана број новозаражених већи од осам хиљада. Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву, рекао је у Јутарњем програму да се, нажалост, остварује оно о чему је говорио, али се не усуђује да каже да ће број још да расте.

"Када смо се хвалили огромним бројем вакцинисаних и како смо лидери у Европи и свету, када су од мене тражили да коментаришем, ја сам говорио - немојте да прођемо као у спорту, добро почнемо, а изгубимо на крају. Сада се дешава врло слична ствар", истиче Шеклер.

Највећи проблем су, како је оценио, огромни скупови, весеља, свадбе, спортски догађаји, концерти без икакве контроле.

"Ковид пропуснице уведене су на неколико музичких фестивала и показало се да то функционише. Онда ниси нашао за сходно да то рашириш, искористиш фестивале као промоцију. Заговарао сам пропуснице током лета, а онда када сам видео да је број прешао 2.000 - сада је касно", сматра Шеклер.

Сматра да би трећа доза била делотворнија ако се прими после пет месеци.

"Апелујем на државу да вакцинација буде омогућена након истека пет месеци. Није случајно Израел кренуо са шест месеци, а онда спустио на пет месеци", наводи Шеклер.

Коју вакцину примити после два "спутњика"

На питање гледаоца из Параћина: коју вакцину да прими као трећу дозу ако су прве две биле "спутњик", а сада у Параћину нема те вакцине, каже да би било добро да прими "спутњик", али ако није у тој ситуацији, може да прими и Фајзерову.

Наводи да у свету није испитивана комбинација "спутњик" и Фајзерова, већ Астра-зенекина и Фајзерова, и та комбинација се показала идеалном.

"Ако знамо да је ‘Астра-зенека‘ векторска платформа као и ‘спутњик‘, оне нису исте али су врло сличне, онда сам сигуран да је ‘Фајзер‘ после ње давао бољу заштиту него ако си примио два ‘Фајзера‘ или две ‘Астра-зенеке‘. Онда сам сигуран да ће и овде то да ради, јер ‘Фајзер ‘иде на сличну вакцину ‘Aстра-зенеки‘. Друго решење је кинеска вакцина. Неће заштита бити баш тако висока, али ће бити дуготрајна", рекао је Шеклер.

Потез Јутјуба "одлука приватне компаније која покушава да буде одговорна"

Пре два дана појавила се информација да ће Јутјуб забранити антиваксерски садржај који се односи не само на вакцине против ковида 19, већ и на друге вакцине, као што су оне против малих и великих богиња.

Шеклер сматра да је то одлука приватне компаније која покушава да буде одговорна у време када је то можда најнеопходније.

"Нисам сигуран да ли се само једноставним забранама може нешто постићи. Ја сам више присталица двобоја и витешких окршаја. Требају стручни људи са једне стране да изнесу своје аргументе, а са друге стране стручни људи у покушају да изнесу своја нека становишта", каже Шеклер.

Сигуран је да би коморе лекарских удружења свуда у свету требало да реагују на свако ширење информација које нису у складу са научним чињеницама.

"Једноставно не може да се дозволи некоме ко има диплому Медицинског факултета да говори ствари које су у потпуној супротности са неким базним наукама које се изучавају на тим факултетима", поручио је Шеклер.    

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи