Читај ми!

Само масовна вакцинација и рестриктивне мере могу да зауставе епидемију, "Мишовић" потпуно у ковид режиму

Од почетка пандемије у Србији је регистровано 941.989 случајева коронавируса, а тестирано је 5.650.408 узорака. Од последица заразе преминуле су 8.234 особе. Проценат смртности је 0,87 одсто. На болничком лечењу су 6.304 пацијента, од којих је 241 на респиратору, показују подаци са сајта covid19.rs.

Ситуација са пандемијом у нашој земљи је драматична. Према речима епидемилога налазимо се у пику четвртог таласа са великим бројем инфицираних и хоспитализованих, дугачким редовима испред ковид амбуланти, али и пацијентима са веома тешком клиничком сликом.

"Налазимо се у алармантној ситуацији да морамо да уведемо много рестриктивније мере како бисмо у овој фази успоставили контролу над епидемијом. Оно што треба да буде приоритет свих приоритета јесте масовна вакцинација првом дозом вакцине. Када постигнемо колективни имунитет од 85 одсто, моћи ћемо да наставимо с нормалним животом", рекла је за РТС Тања Јовановић, вирусолог. 

Према последњем пресеку, у Србији је забележено 7.549 нових случајева коронавируса, од 23.991 тестираног узорка. Од последица заразе преминуло је 47 пацијената.

Доктор Зоран Бекић, координатор пункта за вакцинацију на Београдском сајму и директор Дома здравља Савски венац, рекао је за РТС да са више од 8.000 заражених дневно и 40 умрлих, епидемијска статистика никад није била гора. 

"Корона галопира, заиста, ово је пожар, сад мислим да пацијенти долазе са све тежом клиничком сликом. Непоштовање мера и испуштена шанса да се током лета вакцинише већи број грађана главни су разлози за то. Дошли смо до краја и не можемо ићи уназад, ови бројеви ће ићи само нагоре. У оваквој ситуацији мора се размишљати и о увођењу драстичнијих мера, па и о затварању, али само уколико би се то време искористило за убрзану вакцинацију", рекао је Бекић.   

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи