Читај ми!

Драматично стање у Нишу, болница на ивици капацитета

Са 350 нових случајева оболелих у једном дану, Ниш је трећи на листи од 16 градова који имају троцифрени број заражених коронавирусом. Стање је драматично, на ивици смо капацитета, каже проф. др Радмило Јанковић и упозорава на опасност коју са собом носи одлазак на свадбе и остала весеља.

Заменик директора Универзитетског Клиничког центра у Нишу, проф. др Радмило Јанковић је већ дуже време упозоравао да ће доћи до овог, а по свему судећи и горег стања са коронавирусом.

"У држави у којој имате велики део становништва који се враћа 10 корака уназад када му црна мачка преће пут, а после без било каквих проблема иде на вечерњу службу у цркву, то је било за очекивати", каже за РТС заменик директора Универзитетског Клиничког центра у Нишу, проф. др Радмило Јанковић.

Истиче да смо били подложно тле за манипулацију, те да је резултат тога пуњење Одељења интензивне неге, на којем има још само два слободна кревета.

"Нажалост, једино ако неко буде преминуо током наредних 24 сата ћемо имати додатна места", рекао је професор и указао на то да је и болница у Крушевцу на издисају.

Не радити ствари које доводе до губитка људских живота 

Упозорио је грађане на опасност коју носи са собом одлазак на свадбе.

"Немојте радити ствари за које вам кажем да су апсолутно опасне и да ће довести до губитка људских живота. Не мора да вам буде забрањено да идете на велика славља, на свадбе са 500 људи, јер ће са тих свадби и весеља овде на интензивној нези завршити неколико пацијената. Будите одговорни, ситуација је до те мере алармантна", рекао је др Јанковић.

Говорећи о опасности коју са собом носи нова школска година, професор каже да су било која нова окупљања и близак контакт ризични и истакао да студенти медицине неће моћи да долазе код њега на клиничку наставу уколико нису вакцинисани.

Сматра да сада мере попут ковид пропусница неће много допринети да се ситуација смири, те да би томе могли да допринесу само неки радикални потези попут потпуног затварања.

Спирала се покренула, каже, још пре две-три недеље.

"Одговорни људи предвиђају ствари и организују се. Ми се јесмо организовали, на ивици смо капацитета. Позвали смо у помоћ колеге из Нишке бање, они већ имају 50 пацијената по јутрошњем извештају, вероватно ће њихови капацитети већ за дан, два бити пуни, а ми смо за то време успели да направимо 15-ак места овде али бојим се да нам то неће бити довољно", каже др Јанковић и додаје да ће велики део Клиничког центра поново бити у ковид систему.

Истиче да смо са 32 одсто позитивних на веома лошем путу, те да је број заражених много већи од оног у званичним подацима јер се, како каже, многи не тестирају.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи