Читај ми!

Професор Магић о борби против ковида и дезинформацијама: И вода је штетна ако се превише пије

Против коронавируса боримо се више од годину и по дана, а чини се да паралелно траје и борба са дезинформацијама, самолечењем, надрилекарством, антиваксерима, друштвеним мрежама. Професор Звонко Магић рекао је за РТС да су људи у ситуацији када је здравствени систем преоптерећен приморани да сами посегну за нечим, али да је, када је реч о лечењу ковида у кућним условима, неозбиљно преузети на себе такву одговорност.

Професор Звонко Магић, председник Националног комитета за биоетику Унескове комисије у Србији, рекао је за РТС да као што је било уобичајено да смо сви селектори репрезентације, тако смо сада сви постали лекари.

"То није почело са короном, са интернетом, са доступним мрежама. Људи имају много више информација. Проблем је у томе што су те информације које се појављују непоуздане. Често су тако направљене да, у ствари, збуњују људе или су директно неистините. Оно што је лоше у тим информацијама да су делимично истините, тако да су те лажи које имају и део истине у себи много горе", казао је професор Магић.

Додао је да и информације које долазе од представника здравственог система делују збуњујуће на људе и да резултате тога можемо да видимо.

Професор Магић је нагласио да је удар короне на почетку био неочекиван и да људи нису знали како да се понашају, па је у складу са тим био однос према пандемији.

"Па су људи говорили, довољно је да попијеш мало ракије или бели лук или као што су имали те драстичне случајеве да се дезинфекциона средства препоручују. Онда се кренуло за чаробним леком који је ту негде сакривен, а неки лекари, из нама непознатих разлога, неће да крену да га примењују", истакао је професор.

Додао је да је реч о лековима који се користе против маларије, али и ивермектину, леку који се користи у ветеринарској медицини јако дуго, док се понекад употребљава и у хуманој медицини.

"Тешко је замислити да лекари који стварно гину на послу не би применили неки лек који је ефектнији од неког другог. За ивермектин се рецимо зна да, осим антипаразитарног, има и антивирусно дејство. Овај ефекат на ковид је показан на ћелијским линијама бубрега мајмуна. Не крије се ништа и то јесте истина. Али друга истина је да су дозе које су примењене на те ћелијске линије 35 пута веће од оних које се примењују на људима. Истина је да се тај лек слабо ресорбује из дигестивног тракта, да би терапијске дозе које би биле ефикасне против вируса носе са собом компликације, чак и смртне исходе", нагласио је професор Магић.

Истакао је да се тај лек показао као доминантан или бољи од постојећих, сигурно би био у употреби.

"Када је здравствени систем преоптерећен, људи су приморани да сами посегну за нечим"

Говорећи о окретању људи према алтернативној медицини и надрилекарству током пандемије, професор Магић је навео да су људи у ситуацији када је здравствени систем преоптерећен приморани да сами посегну за нечим.

"Онда се и чује да се јако пуно људи разболело. Дели се терапија преко мобилног. Ја сам добијао те препоруке. Не због тога што ми је било потребно, већ зато што сам био у контакту", казао је професор Магић.

Када је реч о употреби лекова који се користе у болничким условима током кућног лечења, Магић је рекао да сви ти лекови имају строге индикације и контраиндикације и да је ту врсту одговорности преузети на себе крајње неозбиљно.

Поручио је да струковна удружења треба да буду гласнија у вези са вакцином, као и да нема ниједног лека и интервенције која нема своја ограничења, контраиндикације и штетне ефекте.

"Према томе, зашто очекивати да ће вакцина бити једина. И вода може да буде штетна ако се превише пије. То је потпуно неозбиљно. Изостала је на неки начин права кампања. Можда се много причало о неким стварима, а требало је неке елементе тог антиваксерског покрета и тих тврдњи које су се као полуистине појављивале у јавности и у медијима требало енергичније образлагати и с тим се сударати", истакао је професор Магић.

Нагласио је да смо пропустили шансу да ставимо вирус под контролу и да не верује шта нам се дешава са 40 одсто вакцинисаних.

"Тешко је рећи било шта осим онога што смо свише пута поновили – вакцинишите се", поручио је професор Звонко Магић.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи