Читај ми!

Ковид амбуланте под притиском, 70 посто невакцинисаних на првом прегледу

Без престанка већ годину и по ковид амбуланте раде у црвеној зони. Кроз њих прођу сви - од оних који сумњају да су заражени до најтежих случајева. Лекарке из амбуланти у Земуну и са Вождовца објашњавају за РТС како изгледа тријажа пацијената.

У току протекле ноћи у Ковид амбуланти у Земуну  и у Чарлија Чаплина прегледане су 193 особе, а колико је ковид позитивних знаће се сутра ујуту. Јуче у току дана на та два места прегледано је 3.420 особа. Те две амбуланте једине раде 24 сата у Београду.

Прим. др Драгана Милошевић из Дома здравља "Вождовац" рекла је гостујући у Београдској хроници да у овом таласу има и млађих и старијих пацијената.

Др Милка Мирковић из Дома здравља "Земун" објаснила је како изгледа преглед у ковид амбуланти. Каже да се најпре раде тријаже на пријему, а пацијенти у тежем стању први буду премљени, мери им се температура и сатурација. Навела је да пацијенти у тежем стању морају да се јаве сестрама и да кажу у каквом су стању како не би чекали.

Уведени су и разгласи како би доктори могли да прозивају пацијенте

Докторка Милошевић, такође, напомиње да је тријажа веома битна и да је то први корак при пријему пацијената.

Кад је средина таласа, као што је то сада случај, најтеже је радити, рекла је докторка Мирковић. Одговарајући на питање да ли добијају новчану састисфакцију за посао који обављају, каже да добијају надокнаду за ноћни рад, као и додатак за сменски рад, с обзиром на то да раде по сменама.

Милошевићева је рекла да лекари свој посао обављају са ентузијазмом и разумеју пацијенте који су позитивни. "Није лако када сазнате да сте позитивни, лекари раде са ентузијазмом да сви заједно превазиђемо ову ситуацију. Покушавамо да објаснимо свим пацијентима шта је потребно", навела је докторка Дома здравља "Вождовац".

Када је реч о томе колико је вакцинисаних, а колико невакцинисаних пацијената, Мирковићева истиче да је велика већина невакцинисаних чак 70 одсто у односу на 30 посто вакцинисаних који су на првом прегледу.

Према речима докторке Милошевић, они невакцинисани ће сада вероватно схватити да је требало да се вакцинишу када виде какву клиничку слику имају или могу да је добију. Обично кажу да су их спречиле у вакцинацији разне приче о чиповању или неплодности због вакцине, преноси докторка Милошевић разлоге пацијената да се не вакцинишу.

Како додаје, обично у овом таласу њени пацијенти су особе од 35 до 45 година, који се нису вакцинисали.

Мирковићева потврђује да вакцинисани имају лакше клиничке слике, и напомиње да међу вакцинисанима има пацијената којима је већ време за трећу дозу и дешава се да и они заврше у болници.

"Нема правила. Има особа који су и други пут заражени. Све зависи да ли је неко вакцинисан, да ли има хроничну болест", навела је Милошевићева и апеловала на све да се вакцинишу, носе маске и држе дистанцу. 

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи