Читај ми!

Студенти медицине за пример – на завршној години 92 одсто вакцинисаних

Нови декан Медицинског факултета у Београду, професор Лазар Давидовић, поручује да су студенти медицине за пример, будући да је међу њима висок проценат вакцинисаних. Напомиње да студенти медицине морају да покажу да верују у оно што ће учити и што ће сутра радити, те да ће на масовну вакцинацију позвати и бруцоше.

Професор Лазар Давидовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је анкета студентског парламента показала да је на шестој години студија вакцинисано 92 одсто студената, а да ће још четири одсто то урадити у наредном периоду.

На петој је 91 одсто вакцинисаних, а још пет одсто такође ће примити вакцину. На четвртој је до сада вакцинисано 84 одсто студената, а очекује се да још 13 одсто њих буде вакцинисано у наредном периоду.

На трећој 88 одсто, а вакцинисаће се још осам одсто, док је на другој 69 одсто вакцинисаних, а 30 одсто ће вакцину примити после испитног рока.

Што се тиче прве године, нови декан напомиње да је у тренутку уписа било вакцинисано око 30 одсто будућих бруцоша, те да то није довољно.

"Верујем да се у претходна три месеца тај број поправио. У сваком случају, искористићу уводни час који је првог октобра да студенте медицине прве године позовем на масовну вакцинацију", каже професор Давидовић.

Практична настава само уз доказ о вакцинацији или тест 

Додаје да ће им скренути пажњу на двоструку одговорност која је пред њима.

"Прво да се заштите и заштите своје из околине, а друго да другима дају пример, јер морају показати да верују у оно што ће учити и што ће сутра радити", поручио је нови декан.

Навео је да ће настава на Медицинском факултету, према инструкцијама Сената, бити организована у складу са специфичностима те образовне установе, али тако да сви буду безбедни.

"На Медицинском факултету велики значај има практична настава. За њу су генерације прошле па и ове год биле ускраћене", каже нови декан и додаје да ће се теоријски део одвијати онлајн.

Да би практична настава, која ће бити уживо, била безбедна, ни предавачи ни студенти не смеју да имају никакве знакове акутне респираторне инфекције и повишену температуру.

Заштитна маска се подразумева, а оно што је ново у односу на прошлу годину - ко нема доказ о томе да не болује од ковида 19, не може да присуствује практичној настави.

Морају да покажу документ да су примили другу дозу, ако не да су прележали ковид инфекцију, или да имају одговарајући титар антитела или негативан пи-си-ар или антигенски тест, не старији од седам дана, односно три дана ако иду на клиничке прегледе, каже професор Лазаревић. 

Објашњава да ће Медицински факултет и даље морати да има водећу улогу када је у питању решавање проблема са коронавирусом на националном новоу – кроз научноистраживачки рад, кроз превентивну и клиничку медицину, као и кроз едукацију оних који ће то морати да раде за неку годину у случају неке друге пандемије.

То се, такође, односи и на едукацију становништва, јер су, како каже, грађани Србије пропустили прилику да у овом тренутку, уместо 50 одсто, имамо 90 одсто вакцинисаних.

четвртак, 17. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи