Читај ми!

Још једна јесен са короном – пропуштена шанса да се више вакцинишемо против болести од које се умире

Шанса да се у великом броју вакцинишемо пропуштена је од јуна до почетка августа, када смо имали миран период, довољно вакцина и довољно капацитета да заштитимо и себе и друге, а сада гледамо вртоглав скок броја заражених и хоспитализованих, речено је у емисији "Четвртком у девет – Још једна јесен са короном".

КБЦ "Драгиша Мишовић" од пре две недеље поново је у ковид систему са половином капацитета и надају се да ће бар део установе остати отворен за нековид пацијенте, каже докторка Александра Павловић.

"Тренутно имамо 166 ковид пацијената од чега је преко тридесеторо деце", рекла је докторка Павловић.

Незавидна ситуација и у Нишу и на југу Србије, поручује заменик директора УКЦ Ниш, професор Радмило Јанковић.

"У Нишу ситуација није добра. Клинички центар је ушао у ковид систем са инфективном клиником као и део новог Клиничког центра. Капацитети су већ пуни у Нишу, као и ковид болница у Крушевцу са капацитетом од преко 400 кревета. Све болнице на југу Србије су ушле у ковид систем. Ситуација је тешка и у Крагујевцу и Зајечару, сви зову и траже додатна места јер је велики прилив пацијената са тешком клиничком сликом", упозорио је професор Јанковић.

Каже и да последњих 10 дана број новозаражених у Нишу не пада испод 400, а да забрињава и што је око 15 одсто новозаражених школског узраста.

Пропуштена шанса да се вакцинишемо у већем броју

Имунолог Медицинског факултета, професор Душан Попадић, каже да смо пропустили много тренутака када смо могли нешто да учинимо за себе.

"Имали смо довољно вакцина, довољно капацитета, а сада ово гледамо. Не могу да кажем да смо ми нешто погрешили, просто су ови други били гласнији, а њихове поруке примамљивије", сматра Попадић.

Докторка Павловић каже да се у болницама на лечењу сада налази 20-30 одсто вакцинисаних, а на интезивној нези је тај однос и даље 10 одсто, док је невакцинисаних 90 одсто.

Професор Јанковић сматра да од слања поруке и позива на вакцинацију никада не треба одустати.

"Сигурно је да је велики број невакцинисаних на лечењу, али последњих дана имамо и пробој имунитета, углавном су то старији људи који су се вакцинисали у јануару, фебруару и марту 'Синофармовом' вакцином. Има и млађих особа, али то су углавном људи са придруженим болестима. Ми готово да немамо хоспитализованих пацијената имунизованих 'Фајзеровом', а у јединицама интезивне неге их нема", тврди Јанковић. 

"Ово није наивна болест, ово је болест од које се умире" 

Професор Попадић каже да треба инсистирати и на вакцинацији невакцинисаних, али и на трећој дози, посебно код старијих.

"Ово није наивна болест, ово је болест од које се умире, од које се остаје са инвалидитетом. Ми већ имамо зелене сертификате и не видим разлог зашто се они не би користили за боравак на неким догађајима или у неким установама", поручио је Попадић.

Докторка Павловић каже да позивање на права и лични избор да ли ће неко да се вакцинише или поштује мере заштите у оваквој ситуацији, више није изговор.

"Скоро ми је једна госпођа рекла, када сам је у продавници замолила да стави маску, да је то њен проблем. Не, то више није питање нечијих слобода, већ је ствар да угрожавате и друге", нагласила је Павловићева.

У Италији од 15. октобра и посебна пропусница за запослене

Професор Радмило Јанковић наглашава да ми сада имамо ситуацију да нам сваког дана умире 40 људи.

"На страну што смо у свету у врху по броју заражених. Морамо заштитити старије и оне чији је имунитет угрожен. Ово је јако опасна болест, код онога код кога се испољи у свој својој снази, мало шта може да се уради, нема лека", упозорио је.

У Италији сада више није могуће без ковид прописнице да се уђе у авион, воз, трајект, илустровала је дописница РТС-а из Италије Сања Лучић.

"Од 15. октобра ће важити и посебна пропусница за све запослене и у јавном и у приватном секору и уколико се особа појави на послу, без ње неће добити плату. Смањена је и цена теста и он сада кошта 15 евра, а за децу између 12 и 18 година осам евра. Уколико до октобра не дође до 80 одсто вакцинисаних разматраће се можда и обавезна вакцинација. Тренутна епидемиолошка ситуација у Итали је стабилна, дневно је новозаражених око 4.000, а смањује се и број хоспитализованих и пацијента на интензивној нези", извештава Сања Лучић.

У суседној Словенији ситуација није нимало сјајна, каже наш извештач Владимир Банић.

"Словенија спада у земље ЕУ са мањим бројем вакцинисаних, тренутно је око 52 одсто становништва вакцинисано првом а око 48 одсто и другом дозом. Повећава се број оболелих а сада важи режим пропусница 'ПЦТ' односно преболели–вакцинисани–тестирани за улазак у затворене објекте", навео је Банић. Магистар фармације Павле Зелић, који је на специјализацији у Атланти, каже да ситуација у САД није добра, и да је тамо практично у току нови талас.

"Разлог за то је и што није вакцинисан довољан број људи, на националном нивоу је око 56 одсто, а у неким државама је једва 45 одсто", каже Зелић.

Каже и да је Фајзер завршио студију о безбедности те вакцине за узраст деце од 5 до 11 година.

Дописник РТС-а из Вашингтона Ненад Зафировић каже да је дневно у САД око 130.000 новооболелих, а у болницама је преко 86.000 људи. 

Пробој имунитета и код вакцинисаних и код оних који су прележали ковид 

Професор медицинског факултета Душан Попадић понавља да вакцине нису експерименталне и да многе још од пре десет месеци имају дозволу за употребу у хитним случајевима, а да је наша Агенција за лекове од пре десет дана за "Фајзерову" вакцину дала дозволу за сталну употребу.

"Можемо да се заразимо и ако смо потпуно вакцинисани, али ћемо имати 10 пута мање шанси да добијемо средњетешку и тешку клиничку слику. Тешко је говорити о томе када ћемо стећи колективни имунитет, у оваквој ситуацији каквој смо сада, са циркулацијом вируса каква је сада, требало би нам 95 одсто вакцинисаних. Сада имамо пробој имунитета и код људи који су већ једном прележали ковид", нагласио је професор имунологије.

Сличног је мишљења и професор Радмило Јанковић, који понавља да неће одустати од позива на имунизацију.

"Морамо говорити праве ствари, највећи број људи који се нису вакцинисали имају дилеме. Вакцине нас не могу заштитити од вируса, али ће спречити тежу форму болести, хоспитализацију. Та мантра да се разбољевају и вакцинисани се стално понавља, али подаци из болница говоре да је невакцинисаних највише", рекао је Јанковић.

Александра Павловић из КБЦ "Драгиша Мишовић" каже да су јасни подаци да вакцинисани имају вишеструко већу заштиту од вируса и нагласила да морамо да вратимо поверење у науку, знање и едукацију.

"Није довољно да неко има само мишљење, већ је потребно да има и знање", наглашава.

Докторка Павловић, која ради у нековид делу клинике, каже и да тај део веома трпи да се интервенције где је потребно присуство анестезиолога отказују, а пацијенти који су факцинисани и треба им лечење осећају се дискриминисано.

"Они кажу да су занемарени, често са озбиљним обољењима, јер су сви капацитети усмерени на лечење људи који најчешће нису вакцинисани", истакла је докторка Павловић.

четвртак, 17. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи