Читај ми!

Анестезиолог из Чикага: Студија показала – 11 пута већа шанса да умре невакцинисана особа oд вакцинисане

Професор доктор Небојша Кнежевић, анестезиолог из Чикага, рекао је за РТС да је студија којом је обухваћено више од 600.000 људи у Америци показала да невакцинисанима прети 11 пута већа опасност да умру од ковида 19 него вакцинисанима. Појавио се интересантан рад који показује да нико није безбедан – док се сви не вакцинишемо, нагласио је Кнежевић.

Колико год да знамо о коронавирусу чини се да не знамо довољно, из дана у дан се намећу нова питања. Нова студија америчког Центра за контролу и превенцију болести показује да невакцинисанима прети 11 пута већа опасност да умру од ковида 19 него вакцинисанима. Зашто не користимо у довољној мери оружје које имамо?

Професор доктор Небојша Кнежевић, анестезиолог из Чикага, рекао је за РТС да је велики број људи обухваћен том студијом – око 600.000 људи. Студија је показала да је могућност да инфицирани заврше у болници десет пута већа за невакцинисане.

"Ситуација у Америци је мало боља. У Илиноису је око четири до пет одсто тестираних грађана позитивно. Мислим да је разлог за то већи проценат вакцинације него овде", рекао је Кнежевић.

Према његовим речима, антиваксерски лоби је јак свуда у свету и тешко је борити се са њима, појављују се студије које су на малом узорку, тако да није исто када имате податке на 100 или на 600.000 људи.

Каже да је можда на почетку направљена грешка у прогнозама о ефикасности вакцине.

"И раније смо примали све могуће вакцине као деца, па је неко добијао богиње и нико није тужио државу због тога", каже Кнежевић.

Говорећи о делта соју, каже да је он присутан у скоро 99 одсто случајева и да тај податак није изненађујући.

"Интересантан рад се појавио, који је показао да нико није безбедан док сви нисмо безбедни. Док се сви не вакцинишемо, чак и острвске државе које имају лимитиране контакте, биће и даље проблем", навео је Кнежевић и нагласио је да је неопходно да постигнемо колективни имунитет свуда у свету да бисмо били безбедни.

Ово је талас невакцинисаних 

Напомиње да је и у Америци као и у Србији ово талас невакцинисаних. Наводи податке да је у Америци око 88 одсто хоспитализованих невакцинисано, док се у интензивним негама налази око 90 одсто оних који нису вакцинисани, а од смртних случајева су око 95 одсто невакцинисани.

Када је реч о деци, каже да је у Америци око 64 одсто деце између 12 и 18 година примило обе дозе вакцине, а око 74 одсто једну дозу, тако да је то вероватно разлог зашто је мањи број инфициране деце у Америци.

Подсетио је да је администрација Џозефа Бајдена одлучила да уведе обавезну вакцинацију за све фирме које имају више од сто запослених најдаље до средине октобра.

Истиче да су у тој земљи у здравству сви вакцинисани, а мали број установа дозвољава за оне који се нису вакцинисали да се тестирају једном или више пута недељно.

"Алтернатива у мојој болници је или ћете се вакцинисати или добијате отказ", рекао је Кнежевић. Каже да је око два милиона људи у Америци примило трећу дозу, само имунокомпромитовани људи.

Кнежевић који је и професор на факултету, напомиње да настава функционише нормално, с обзиром на то да су сви студенти вакцинисани или се тестирају сваки трећи дан, а до 15. октобра морају да поднесу доказ да су се комплетно вакцинисали.

Анестезиолог каже да је ово веома специфичан вирус, да нас изненађује и да стално учимо нешто ново о њему.

четвртак, 17. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи