Читај ми!

Докторка КБЦ "Звездара": Невероватно да људи више верују у лек против пантљичаре него у вакцину

Прописане мере се одавно не поштују нити се контролишу, а због епидемије испаштају највише здравствени радници, али и пацијенти који не могу да се лече од других болести јер све више болница поново улази у ковид систем. Докторке из КБЦ "Звездара" и КБЦ "Драгиша Мишовић", пулмолог Наташа Петровић Станојевић и анестезиолог Душка Игњатовић, кажу да је невероватно да људи више верују у савете са друштвених мрежа него лекарима и пре верују да ће им помоћи лек против пантљичаре него вакцина.

Вирус се мења, нови сојеви пробијају, у црвеним зонама је 3.000 више пацијената него почетком месеца. КБЦ "Звездара" поново су у ковид систему, "Драгиша Мишовић" такође.

Пулмолог КБЦ "Звездара" Наташа Петровић Станојевић рекла је, гостујући на РТС-у, да је та установа свега 24 сата у ковид систему, а да су већ примили 105 пацијената.

"Најтежи део је када се тек отворите и стигне највећи део пацијената. Када су нам први пут рекли да улазимо у ковид систем, били смо уплашени, а сада смо просто тужни, јер смо морали да отпустимо нековид пацијенте или, уколико су ургентни, пребацимо на одељења у друге малобројне болнице које нису у ковид систему", објашњава докторка Петровић Станојевић.

Њена колегиница из КБЦ "Драгиша Мишовић", анестезиолог Душка Игњатовић, такође каже да су за протекла три месеца, колико нису били у ковид систему, успели да се врате редовном послу.

"Још од пре десет дана било је јасно да ћемо ући и ми и бројни други клинички центри у ковид систем. Пацијенти које сада примамо најразличитијег су доба – деца стара од 7 до 14 година, радно активни људи али и геријатријски случајеви и у 80 одсто случајева ради се о  невакцинисаним особама", наводи докторка Игњатовић.

Према њеним речима, има и вакцинисаних који се заражавају вирусом, али како каже, нико никада није рекао да вакцина штити 100 посто од вируса.

"То су најчешће особе које имају придружене болести, особе старије доби, а евидентно је и да  имунитет опада протоком времена од примања вакцине и такве особе се сада заражавају", објашњава Игњатовићева.

У овој ситуацији, сагласне су докторке, највише трпе здравствени радници, ковид пацијенти, али и њихове породице, које стрепе за њих.

"Ми живимо имитацију живота. Свака журка, свако веће окупљање је нека игра против система. У години када Медицински факултет слави 101 годину од оснивања, не могу да објасним да половина становништва није вакцинисана. То нису антиваксери, то су збуњени људи. Не знам где смо као друштво, као систем погрешили и дозволили да људи више верују салонским дискусантима са друштвених мрежа него лекарима. Људи пре верују да ће им помоћи лек против пантљичаре него оно што предлажу лекари", наводи докторка Петровић Станојевић.

Докторка Игњатовић каже да је најгоре то што људи не могу да иду на прегледе и да се на време лече од других болести и долазе на лечење тек када је болест узнапредовала. С друге стране, и ковид пацијенти морају да се збрину.

"Нама долазе пацијенти који се буквално боре за дах и које морамо да збринемо и да им на адекватан начин пружимо све што им је потребно. Истовремено, болесни људи не могу да чекају, не могу да прекину започето лечење. Највећи проблем је што мере које су прописане одавно више нико не поштује и нико не контролише", истиче докторка Игњатовић.

У здравственим установама где раде докторка Игњатовић и Петровић Станојевић вакцинисано је више од 90 одсто свих запослених.

"Вакцинисани смо, носимо маске и пацијенти који долазе на лечење на одељења која нису у ковид систему пре уласка у болницу се тестирају", објашњава докторка Игњатовић.

Докторка Наташа Петровић Станојевић је на сликовит начин покушала да објасни ситуацију са ковидом, поредећи је са појавом бубашваба у стану.

"Ви онда зовете некога да изврши дезинфекцију, а они вам кажу да то ништа неће вредети ако се то не уради у целој згради јер ће се ситуација стално понављати. Тако је и са овом болешћу, ако се сви не придржавамо мера и не вакцинишемо, болест ће се изнова и изнова враћати", закључила је докторка Петровић Станојевић.

четвртак, 17. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи