Читај ми!

КБЦ "Звездара" поново у ковид систему, најмлађи пацијент има само 20 година

У црвеним зонама је 3.000 пацијената више него почетком месеца, зато се све више здравствених установа поново враћа у ковид систем, а од синоћ и Клиничко-болнички центар "Звездара". Директор те установе, проф. др Петар Сворцан, каже за РТС да су тренутно на лечењу у тој болници 64 пацијента, а да најмлађи има само 20 година. Моја једина порука и апел је као и до сада – вакцинација, вакцинација, вакцинација, истиче доктор Сворцан.

Ово је пети пут да се Клиничко-болнички центар "Звездара" враћа у ковид систем. Синоћ су примили прве пацијенте.

Професор др Петар Сворцан каже да су у последњих 48 сати успели да преко 450 нековид пацијената преместе на ВМА, у Клинички центар Србије и КБЦ "Земун".

"Ми смо синоћ од 18 часова са делом својих капацитета ушли у ковид систем и од синоћ до јутрос примили смо 64 пацијента", рекао је доктор Сворцан.

Истакао је да је њих деветоро у јединици интензивне неге. За сада, сви су на инвазивној вентилацији, нико није интубиран, додао је доктор.

"Скоро 80 одсто пацијената захтева кисеоничку потпорну терапију са средње тешком ка тешкој клиничкој слици", рекао је Сворцан.

Када је реч о старости пацијената, доктор Сворцан наводи да најмлађи пацијент има двадесет година, а најстарији осамдесет шест.

Истиче да отприлике четири петине пацијената није вакцинисано, као и да су им тегобе почеле током лечења код куће у периоду од седам дана.

Истиче да су се, нажалост, опет укључили у ковид режим, а да су се надали да то више неће бити потребно.

"Верујем да не би ни било потребе да су наши грађани били одговорнији и да смо се мало више вакцинисали у мају и јуну, када смо могли да спречимо да дође до појаве ових бројева. Моја једина порука и апел је као и до сада – вакцинација, вакцинација, вакцинација. Она нема алтернативу, спасава животе и одлазак и интензивну негу", поручио је доктор Сворцан.

Један део КБЦ "Звездара" остаје у нековид систему – то је нефрологија са хемодијализом, педијатрија и пацијенти који су на биолошкој терапији који ће наставити да је примају у зеленој зони.

четвртак, 17. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи