Читај ми!

Преминуло још 37 особа, нових 5.255 случајева заразе коронавирусом

У Србији је коронавирус потврђен код још 5.255 особа, од тестираних 16.642. Од последица заразе преминуло је 37 особа. На респиратору су 183 пацијента.

Погоршава се епидемијска ситуација у Србији, а црвене зоне се пуне. Расте број преминулих и новозаражених. Међу оболелима су све млађи пацијенти, упозоравају лекари из црвене зоне. Међу зараженима има и деце.

А у Универзитетском клиничком центру у Крагујевцу најмлађи пацијент је беба рођена пре девет дана код чије мајке је такође потврђено присуство коронавируса.

Недовољан обухват вакцинације, еволуција вируса и стил живота су кључни фактори зашто у Србији поново имамо пораст оболелих од ковида 19, наводи за РТС др Ана Банко, вирусолошкиња. 

Навела је да су истраживања показала да имунитет вакцинисаних а и оних који су прележали вирус опада након шест месеци, али и да две до три недеље након треће бустер дозе почиње нагли пад броја новозаражених.

Доктор Шеклер је истакао да само захваљујући вакцинисанима, здравствени систем није доживео крах, али да ће медицински радници "полудети" јер добијају теже случајеве, а већи је број тестираних.

"Поздрављам што је држава направила и опремила ковид болнице, то је за сваку похвалу. Поздрављам што има и толико вакцина, међутим, није ми јасно зашто упропастити то понашањем које је потпуно непримерено", рекао је Шеклер.

Истакао је да вакцинисани могу да се заразе, али у много мањем проценту, са много блажом клиничком сликом и много мањом вероватноћом да се деси било шта нежељено.

четвртак, 17. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи