Читај ми!

Да ли вакцину против ковида треба да приме пацијенти који имају урогениталне болести

Коронавирус најчешће прво погађа плућа. Али, 18 месеци тешког искуства у борби са ковидом 19 показује да је то ипак системска болест у којој страдају и други органи. Неретко, оболелима отказују и бубрези, па они морају и на дијализу.

Проф. др Александар Вуксановић наводи за РТС да би против коронавируса требало да се вакцинишу и пацијенти којима је већ урађена трансплантација бубрега, и сви они који су имали или имају неке друге урогениталне болести.

"Што се тиче уронолошких малигнитета, али и трансплантираних пацијената, апсолутно позив да се вакцинишу јер је то најбоља заштита од последица ковид инфекције. Значи, нема никаквог разлога да ова група пацијената не буде вакцинисана", наводи Вуксановић. 

Истиче да се много говорило о томе да вакцинација може да утиче на инфертилитет младих мшкараца или жена што истиче др - није тачно. 

"Много се говорило о томе да вакцинација може да утиче на инфертилитет младих мушкараца или жена што то наравно апсолутно није тачно. Кад говоримо већ о могућим последицама треба да нагласимо да сама инфекција ковидом поготово код мушкараца може да има последице у смислу инфертилитета због саме вирусне инфекције, повишене температуре и свега онога што прати вирусну инфекцију", истиче др Вуксановић. 

Позива све оне који се до сада нису вакцинисали да то учине јер је, како каже, вакцинација једина права заштита од ковида 19 који може да остави озбиљне последице.

"Никада није на одмет подсетити оне који се нису вакцинисали да то треба да ураде јер то је једина права заштита од озбиљне инфекције која може оставити врло озбиљне последице", поручио је Вуксановић. 

О коронавирусу и томе како та инфекција утиче на пацијенти којима је већ урађена трансплантација бубрега, и оне који имају неке друге урогениталне болести у наредна два дана на Конгресу уролога Србије говориће домаћи и међународни стручњаци.

четвртак, 17. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи