Читај ми!

Који су лекови против ковида доступни у Србији

О лековима против ковида ових дана поново се говори. Прво је стигла информација да је тим чувене израелске болнице развио лек који би могао да лечи корону, а потом се у медијима појавила и прича о леку који постоји и код нас и који даје одличне резултате. Истраживали смо какви су тренутно протоколи лечења ковида-19 код нас и шта кажу стручњаци о овим тврдњама.

Тренутно је у току хиљаду и по студија које покушавају да дају одговор на питање који се лек може користити за лечење оболелих од ковида.

За сада, код нас постоје лекови који су синтетисани из крвне плазме оболелих од ковида. Из њихових антитела бирају се најјача, а затим се умножавају, како би се лечиле друге особе. Такви лекови користе се код пацијената са блажим до умереним током болести, док за теже пацијенте не постоји специфична терапија.

"Показало се кроз клиничка искуства, али и у клиничким студијама да кортикостероиди широко распрострањени лекови као што је дексаметазон могу да буду корисни код једног броја пацијената. Често се дају у комбинацији са тоцилизумабом", објашњава др Бојан Тркуља из Удружења произвођача иновативних лекова.

Додаје да се дају и антикоагулациони лекови како би се спречио настанак крвних угрушака код ових пацијената.

"Имамо и ремдесивир, који је био развијен за неко друге болести, али се показало кроз клиничке студије да може донекле да помогне код ковида", објашњава Тркуља.

Од почетка пандемије мењали су се протоколи, а у нашој земљи коришћена је свака терапијска опција која се у свету сматрала добром. 

"Почело је од хлорокина за који се тада сматрало да може да помогне, касније се показало да није толико успешан. Затим су ту били неки други лекови, и сада смо стигли до прве генерације специфичних антивирусних лекова као што су моноклонска антитела која се користе у терапији", додаје Тркуља.

ЕКСО-ЦД24 потенцијално решење за глобалну пандемију 

Постоје претпоставке да би лек ЕКСО-ЦД24, који је развио тим чувене израелске болнице из Тел Авива, могао да победи корону и с нестрпљењем га ишчекује цео свет. Ипак, до његове употребе код нас, као и у другим земљама, мораће да се причека, а почеће да се користи тек када буде регистрован.

"Тај лек тек улази у трећу фазу клиничких испитивања. Значи, он је толико удаљен од употребе на глобалном нивоу зато што пре употребе таквог лека мора да се добије одобрење надлежних агенција за лекове", наводи Александра Димитријевић, магистар фармације.

Ниједан лек за ковид 19 не може се набавити у апотеци. По сопственом избору, грађани могу купити само суплементе који се сматрају превентивом или додатком терапији, али не би требало ништа узимати на своју руку, кажу фармацеути.

"То што се користи на Западу и код нас се може набавити и код нас у апотекама, ту заиста нисмо у ни у каквом заостатку. Колико је мени познато и што се тиче протокола и у болници и у ковид амбулантама ситуација је слична, чак могу да кажем да смо ми у протоко увели и неке лекове који се у неким земљама још увек не користе", објашњава Димитријевићева.

Србија од почетка епидемије за лечење ковида уводи најсавременије терапије, без обзира на цену. Стручњаци кажу да у овом моменту постоји много лекова који обећавају успешно лечење и да ће они бити доступни нашим пацијентима када се добију резултати великих клиничких студија, који ће потврдити безбедност и ефикасност лека.

четвртак, 17. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи