Читај ми!

Најмлађа пацијенткиња има 20 година и "зацементирана" плућа, Аџић Вукичевић: Не знам више коју поруку да пошаљем

У највећој ковид болници у земљи, у Батајници, тренутно се лечи око 700 оболелих. Директорка те установе др Татјана Аџић Вукичевић рекла је за РТС да за десет месеци рада није било тежег млађег пацијента од двадесетогодишње девојке. Она је невакцинисана и нема ниједну придружену болест.

Више од хиљаду новозаражених је у Београду, а још осам градова бележи троцифрен број новооболелих.

Лекари упозоравају да се највише заражавају невакцинисани и да су огромне гужве у ковид амбулантама, због чега су морале да продуже радно време до 22 сата.

У ковид болници у Батајници су отворене четири интензивне неге и 18 полуинтензивних нега. Најмлађи пацијент има само двадесет година. 

Директорка ковид болнице у Батајници др Татјана Аџић Вукичевић рекла је за РТС да је, у дану за нама када је дијагностиковано више од 5.000 новооболелих, као лекара, човека и руководиоца ове болнице ови подаци брину, јер само може да наслути шта ће бити за пет или десет дана.

"Болница је прилично пуна, од 700 болесника 620 је у јединицама полуинтензивне неге, а 80 у јединицама интензивног лечења. Отворена је још пета – јединица спаса. Преко 20 одсто болесника захтева интензивну негу, број пријема сваког дана је између 40 и 70", рекла је докторка Аџић Вукичевић.

"За осамнаест месеци колико се боримо са пандемијом и десет месеци рада ковид болнице нисмо имали тежег млађег пацијента. Девојка стара 20 година, апотекар из Београда, невакцинисана, нема ниједну придружену болест. Јуче је интубирана, она нема плућа, дише са левим врхом плућа, њена плућа су зацементирана", каже она.

Наводи да од десет пацијената у јединици интензивне нико није вакцинисан.

"Када анкетирамо све људе у болници, преко 90 одсто нису вакцинисани", рекла је Аџић Вукичевић, додајући да то брине.

Не знам коју поруку да кажем, да смо кренули лепо да се вакцинишемо сигурно да оваквог сценарија не би дошло", рекла је она.

Ово је пожар и много је горе него у децембру прошле године кад је болница отворена, рекла је докторка.

Од појаве првих симптома до пријема у болницу у просеку треба пет до седам дана, а оваква клиничка слика младе девојке настаје за девет дана, код неких и брже, за четири.

Према њеним речима, доминирају млађи мушкарци, између 30 и 40 година, нико није вакцинисан од њих, па између 40 и 50 година па 20 и 30 година, 20 одсто су жене.

"Запослени радници нису озбиљно схватили апел свих нас да се вакцинишу, али они су сви вакцинисани почетком августа и практично нема невакцинисаних у Батајници", закључила је докторка Аџић Вукичевић.

четвртак, 17. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи